Hronika

BRUTALNO UBISTVO ENIGMA ZA INSPEKTORE Lanin mobilni telefon mogao bi da bude KLJUČ SLUČAJA

Svirepo ubistvo Lane Bijedić (19) iz Mostara i dalje je enigma za brojne inspektore koji su uključeni u ovaj slučaj, koji se istražuje pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

BRUTALNO UBISTVO ENIGMA ZA INSPEKTORE Lanin mobilni telefon mogao bi da bude KLJUČ SLUČAJA
Foto: Avaz

Od nedjelje uveče, kad je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod  Ljubuškog, na samoj granici dva kantona, istražioci tapkaju u mjestu.

Ekipa Avaza bila je i juče na mjestu zločina, koje je prilično skrovito i obraslo u šipražje.

Uz istražioce Policijske uprave Ljubuški, juče su na mjestu događaja bili i ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su pretraživali korito Studenčice.

Iz izvora bliskih istrazi saznaje se da su samo nađene slušalice od Laninog mobilnog telefona.

Autobuska stanica

Za njen mobilni telefon, koji je na vještačenju u Sarajevu, istražioci vjeruju da je ključ slučaja.

Do tada, odnosno do prvih tragova za koje se nadaju da će ih dovesti podaci s njenog telefona, poduzimaju se brojne druge aktivnosti, a sva pažnja u MUP ZHK i MUP HNK usmjerena je na pregledavanje snimaka videonadzora.  S brojnih mjesta u Mostaru, Čapljini i Ljubuškom izuzeti su snimci koji datiraju od nedjelje.

Pročitajte još

Prema nezvaničnim informacijama, Bijedić, za koju se, za sada, pouzdano zna da je tri sata boravila u Čapljini, viđena je na autobuskoj stanici u ovom hercegovačkom gradiću. Sada se provjerava da li se ona autobusom zaputila iz Mostara prema Čapljini.

Istražioci su, takođe, došli do informacija da je tokom ljeta često boravila na rijeci Trebižat, koja protiče kroz Čapljinu i Ljubuški, te da je na pojedinim Fejsbuk profilima “tagirana” na popularnom kupalištu Božjak. To kupalište nalazi se prekoputa mjesta zločina, skoro 150 metara naniže.

Saznaje se da je predmet vještačenja i njen laptop.

Odlazak od kuće

Ova mučki ubijena djevojka udaljila se od svoje kuće u nedjelju u podne, kad je majci rekla da će na kafu sa prijateljicom. Ali, prijateljica je to negirala, a nakon što joj se nije javila od 14.30 i kad joj se izgubio svaki trag, s obzirom na to da je u poslijepodnevnim satima trebala putovati za Sarajevo, gdje je upisala studij, majka je njen nestanak prijavila policiji. Nepunih pola sata nakon prijave nestanka, njeno tijelo  je u rijeci uočio ribar.