Hronika

ČABA DER POVEZAN SA ZLOČINOM Mladić koji je nakon 18 dana potrage pronađen mrtav SKRIVAO SVOG UBICU?

Ukoliko Čaba Der bude isporučen Srbiji, istražni organi ispitivaće njegovu umiješanost u nestanak a potom i smrt Nebojše Karana iz Sombora, jer se vjeruje da je Karan pomagao plaćenom ubici u skrivanju.

ČABA DER POVEZAN SA ZLOČINOM Mladić koji je nakon 18 dana potrage pronađen mrtav SKRIVAO SVOG UBICU?
Foto: RAS Srbija

Ukoliko češko Ministarstvo pravde odluči da Čabu Dera osumnjičenog za ubistvo Nebojše Markovića i još dva zločina u inostranstvu isporuči Srbiji, istražni organi ispitaće njegovu ulogu u nestanku a zatim i ubistvu Nebojše Karana. Kako Politika nezvanično saznaje, Karan, čije je tijelo krajem februara poslije 18 dana potrage nađena na napuštenom salašu na putu ka Subotici, ubijen je zbog veze sa Čabom Derom (39) i njegovim saradnikom Alenom Ciglerom (40).

Karan, koji je odranije bio poznat policiji, kako se sumnja, pomogao je Deru u skrivanju nakon brutalne likvidacije Markovića. Ovaj Somborac je prema operativnim saznanjima najvjervatnije ubijen kako ne bi otkrio detalje u vezi sa Derovim skrivanjem.

Na Karanovom tijelu bile su vidljive rane na grudima i glavi.

Prema riječima sagovornika, policija sumnja da je ubijeni Karan bio u vezi sa Ciglerom osumnjičenim da je bio Derov saučesnik u izvšenju likvidacije na Banovom brdu.

Cigler je “puntom” Dera dovezao do Ulice Rajka od Rasine, gdje je on sa više hitaca iz pištolja usmrtio Markovića dok je vadio dječja kolica iz iz gepeka automobila. Šest dana kasnije je uhapšen, dok je protiv Čabe podnijeta krivična prijava i za njim je raspisana Interpolova potjernica. Kako se pretpostavlja, Čaba koji je rodom iz Čantavira, prvih dana poslije zločina na Banovom brdu krio se upravo na sjeveru Vojvodine, vjerovatno na nekom od napuštenih salaša. Kada je Cigler uhapšen, oslonio se na pomoć njegovog prijatelja Nebojše Karan. Pretpostavlja se da je Karan nekoliko puta odbjeglom Čabi donosio hranu i ostale potrepštine. A onda je 9. februara misteriozno nestao – priča sagovornik.

Policija i porodica nestalog mladića tragali su za njim 18 dana. Njegov otac i brat koji su u trenutku nestanka bili u kući ispričali su policiji da su čuli samo otvaranje i zatvaranje vrata. Pomislili su da je Nebojša izašao napolje. Od tada ga više nisu vidjeli.

Prema dosadašnjim nalazima istrage, dovodi se u vezu sa sa ubistvima u Beogradu, Budimešti i Amsterdamu. Holanđani ga traže zbog sumnje da je u restoranu u julu prošle godine ubio Hrvata Ivana Serdarušića (62), koji je imao holandsko državljanstvo i više od 30 godina je živio u ovoj zemlji.

Nekoliko mjeseci kasnije, u Budimpešti je, kako se sumnja, likvidirao biznismena Lasla V. Prema navodima mađarskih medija, žrtva i ubica su se tog 20. septembra 2018. dovezli na parking na periferiji grada. Kada su izašli iz automobila, ubica je natjerao Lasla da klekne i potom mu u potiljak ispalio hitac iz pištolja. Tijelo je bacio u obližnji potok i pobjegao.

U Beogradu je početkom januara ove godine ubijen Nebojša Marković, koga je sa više hitaca u grupi i glavu iz pištolja CZ-99, kako se vidi na sigurnosnim kamerama okolnih kuća, upucao Der.

U Hagu je prije izvjesnog vremena održan sastanak predstavnika pravosudnih organa zemalja koje su raspisale potjernicu za Čabom. Na ovom sastanku bilo je riječi i o mogućnosti da se Deru za sve zločine sudi na jednom mjestu, odnosno u državi kojoj bude prvo izručen. Pored toga, u ovom slučaju će se donekle uvažavati i njegova želja, odnosno izjašnjenje u koju zemlju želi da bude izručen.