Društvo

Čas fizičkog ispred Narodne skupštine RS: I djeca obilježavaju Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Djeca oboljela od dijabetesa u Srpskoj i ove godine će simbolično obilježiti 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se ove godine obilježava pod motom “Porodica i dijabetes”.

Čas fizičkog ispred Narodne skupštine RS: I djeca obilježavaju Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Foto: Luong Thai Linh/EPA

U organizaciji udruženja “Odrasli za djecu RS”, koje okuplja ljekare i roditelje djece oboljele od dijabetesa u Srpskoj, 30-ak djece danas će u 16 časova ispred Narodne skupštine RS održati “čas fizičkog” kojim se želi podsjetiti na to koliko je važna fizička aktivnost za pravilnu metaboličku kontrolu dijabetesa, ali i za pravilan rast i razvoj kod djece.

Na taj način potenciramo i veselje i radost, jer želimo da ovaj dan bude na taj način obilježen – kaže pedijatar endokrinolog Gordana Bukara-Radujković, koja liječi djecu oboljelu od dijabetesa u RS, a koja je i predsjednica ovog udruženja.

Nakon razgibavanja na otvorenom, djecu i njihove roditelje će primiti predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović sa kojim će se razgovarati o liječenju ove djece u RS.

Nešto kasnije, profesorka Bukara Radujković u Banskom dvoru će predstaviti svoju knjigu posvećenu ovoj temi pod nazivom „Dijabetes melitus kod djece i mladih – Novi izazovi, nove mogućnosti“. Knjiga je naučna monografija koju je objavio Medicinski fakultet u Banjaluci, a koja prati brigu o djeci s dijabetesom u posljednjih 25 godina na Klinici za dječje bolesti UKC RS, koji je i centar za liječenje djece oboljele od dijabetesa tipa jedan.

Istovremeno, Udruženje endokrinologa i dijabetologa RS danas od 12 sati u parku „Petar Kočić“ u Banjaluci organizuje mjerenje glikemije i krvnog pritiska, kao i edukaciju o faktorima rizika, načinima samokontrole i liječenja za sve zainteresovane građane.

Obilježavanje ovog dana će u subotu, 16. novembra, upotpuniti prvi naučni skup s međunarodnim učešćem u RS koji je posvećen ovoj problematici, uz učešće eminentih ljekara iz Srpske i regiona.

– U pitanju je prvi simpozijum o dijabetesu kod djece i adolescenata u RS, koji će otvoriti predsjednik Narodne skupštine RS, a slušaoci će biti pedijatri, specijalisti porodične medicine i specijalizanti pedijatrije. Cilj je da se skupi stručna javnost i da govorimo o najnovijim stvarima, kao što su genetika u dijabetesu, prevencija, incidencija, liječenje ketoacidoze i hipoglikemije, moderne tehnologije, insulinske pumpe i kontinutirani monitoring, hronične komplikacije i psihološki pristup djeci – ističe Bukara Radujković.

Dijabetes u dječijem uzrastu je najčešće endokrinološko oboljenje, a karakteriše ga nestabilnost jer dolazi do brze promjene nivoa šećera u krvi od visokih do niskih vrijednosti, a ta stanja mogu ugroziti i sam život djeteta.

Posljednjih godina dokazan je povećan trend obolijevanja djece od dijabetesa tipa jedan i u Republici Srpskoj. Trenutno se od ove bolesti u Srpskoj liječi oko 450 djece i mladih do 18 godina.