Banjaluka

"ČEKA NAS KOLAPS" Šta se može očekivati kada krene masovno grijanje na struju

U Banjaluci, po procjenama, ima oko 7.000 stanova koji nisu priključeni na gradsko grijanje, već zgrade imaju vlastite kotlovnice. Privatne firme, koje to grijanje obezbjeđuju, najavile su enormno povećanje cijena. A stanari negoduju i kažu kako Grad pravi diskriminaciju među stanovništvom, jer subvenišu grijanje samo onima koji su priključeni na “Eko toplane”.

"ČEKA NAS KOLAPS" Šta se može očekivati kada krene masovno grijanje na struju
FOTO: D. BOŽIĆ/RINGIER

Naš sagovornik Nikola T. priča da je kupio stan u zgradi gdje nisu prošle toplovodne cijevi “Eko toplane” i investitor je bio primoran da napravi vlastitu kotlovnicu. Pojašnjava da se radi o tri zgrade i preko 300 stanova.

– Protekle dvije godine smo imali odlično grijanje i bilo je povoljno. Ove godine predstavnici firme koja nam radi grijanje održali su sastanak i rekli da je poskupilo za čak 150 odsto. Na tom sastanku rekli su da nisu ranije računali neke troškove i da ih sada moraju uračunati i pored toga su digli cijenu kilovata za 30 odsto – kaže on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Smatra da bi grad trebao, osim pomoći za “Eko toplane”, da subvencioniše i druge firme koje se bave grijanjem, jer nije krivica stanara što kroz njihovo naselje nije prošla toplovodna mreža.

– Imam ugrađen kalorimetar u stan. Prošle godine su mi računi dolazili između 60 i 70 maraka. Prema novom cjenovniku sada će mi najmanji račun biti 150 KM. Većina stanara nije u mogućnosti da plaća toliko i u problemu smo. Sezona grijanja se približava, a mi još ne znamo šta da radimo. Problem je i u tome što su nam ranije iz”Elektrokrajine” rekli da nije moguće da se veći broj stanova grije na struju, jer to trafo stanica ne može izdržati – kaže Nikola T.

Pročitajte još

Ovo potvrđuju u “Elektrokrajini”, gdje kažu da te zgrade nisu projektovane da podnesu toliko potrošnju energije odjednom, zbog čega prijeti opasnost da u Banjaluci na brojnim mjestima dođe do požara zbog povećane potrošnje električne energije, neprilagođene stambenoj mreži.

– Budući da su isporučioci toplotne energije obavijestili potrošače da će cijena ove godine biti veća za oko 150 odsto u odnosu na prethodnu sezonu zbog rasta cijena energenata, više od 50 odsto korisnika otkazalo je grijanje i grijaće se na struju. Prijeti opasnost da izgore pristupni kablovi i trafo stanice, koje ne mogu da podnesu ta opterećenja – upozorava Dragan Čavić, direktor “Elektrokrajine”.

Zbog ovoga će u sezoni grijanja doći do enormnog povećanja potrošnje električne energije, što može biti opasno.

– Jer ti objekti nisu prilagođeni za toliku količinu električne energije za grijanje. Prijeti kolaps i brojni prekidi električne energije, jer to postojeća elektromreža neće moći da podnese. Jednostavno, nije projektovana za to. Ovo traži što hitniju reakciju lokalne zajednice. Jer, ako je Grad subvencionisao sa dva miliona “Eko toplane” za dio Banjalučana, treba da se pozabavi i onima koji žive u kućama i zgradama – smatra Čavić.

A da li će pomoći sugrađanima koji nisu priključeni na gradsko grijanje, iz Grada nam nisu odgovorili.

Pitali smo da li  je Grad Banjaluka u mogućnosti i da li razmatra bilo kakvu pomoć sugrađanima koji žive u zgradama koje imaju vlastito grijanje, ima li prostora da Grad i njima pomogne i mogu li ste oni, uopšte, Gradu obratiti za pomoć. Pitanja su poslata 23. avgusta, ponovo 30. avgusta, ali do danas nam nije odgovoreno.

“Nije pošteno da su neki povlašteni”

Mještani koje ove sezone očekuje grijanje skuplje do 150 odsto poručuju da bi mogli nastati veliki problemi kada dođe novembar.

– Nadam se da će Grad uvidjeti da nije pošteno da neki stanovnici budu povlašćeni u odnosu na druge i da će odlučiti da subvencionišu i druge firme koje rade grijanje u Banjaluci – ističe naš sagovornik.

Podsjećamo, na 16. zasjedanju Skupštine grada Banjaluka odobrena je subvencija za “Eko toplane” od dva miliona maraka kako ne bi došlo do poskupljenja grijanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu