Svijet

ČEKA SE DOZVOLA Kompanija objavila snimak MASOVNE proizvodnje VAKCINE PROTIV KORONE

Eksperimentalna vakcina protiv korona virusa, koju su zajedno razvili američki farmaceutski gigant "Fajzer" i njemačka firma "Bajontek", proizvodi se u hiljadama primjeraka u Pursu u Belgiji.

ČEKA SE DOZVOLA Kompanija objavila snimak MASOVNE proizvodnje VAKCINE PROTIV KORONE
FOTO: WU HONG/EPA

Cilj je da se obezbjedi 100 miliona doza godišnje.

U Fajzeru bi do kraja mjeseca trebalo da znaju djeluje li njihova vakcina na korona virus. Vakcina je na testiranjima u julu podstakla jači imunološki odgovor tijela kod primalaca nego kod ljudi koji se prirodno oporavljaju od infekcije.

Druga eksperimentalna vakcina protiv korona virusa koju testira “Fajzer” pokazala je obećavajuće rezultate. Iz farmaceutske kompanije kažu da je njihova druga vakcina proizvela isto antitela kod dobrovoljaca koliko i prva, ali uz mnogo manje neželjenih efekata, prenosi Index.

FOTO: WU HONG/EPA
FOTO: WU HONG/EPA

Nalazi su uslijedili nakon što je “Fajzer” objavio da planira da započne sa testiranjem svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa na djeci od 12 godina da bi razumio kako imunizacija djeluje u mlađoj starosnoj grupi. To će biti prvo ispitivanje vakcine protiv korona virusa koje će obuhvatiti djecu u SAD.

Rivalska firma “Merk” takođe će krenuti s testiranjem jedne vakcine na ljudima, a druge kasnije ove godine.

I “Merk” i “Fajzer” tvrde da će odobrenje vakcine tražiti tek kad se pokažu bezbjednost i djelotvornost kod velikog broja ljudi.

Video možete pogledati OVDJE.