Svijet

"DAJU IM NA KAŠIČICU" Zemlje u razvoju kritikuju bogate nacije zbog gomilanja vakcina, Bajden obećao 500 miliona doza

Lideri zemalja u razvoju upozorili su na Generalnoj skupštini UN da gomilanje vakcina protiv Covid-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti korona virusa, kao i da zaraza ponovno uzima maha.

"DAJU IM NA KAŠIČICU" Zemlje u razvoju kritikuju bogate nacije zbog gomilanja vakcina, Bajden obećao 500 miliona doza
FOTO: DANIEL POCKETT/EPA

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a generalni sekretar UN je nejednaku distribuciju vakcina protiv Covid-19 nazvao “bestidnom”.

– Bogate zemlje gomilaju vakcine, dok ih siromašne zemlje dobijaju na kašičicu – kazao je filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

– Sada već govore i o dodatnoj vakcinaciji, dok zemlje u razvoju dijele doze po pola kako bi pregrmele situaciju. Ovo je šokantno i mora se nazvati pravim imenom – sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna, poručio je Duterte.

Oko 35 posto ljudi u svijetu koji su primili najmanje jednu dozu vakcine dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 odsto iz Evrope i Severne Amerike. U međuvremenu, stopa vakcinisanosti u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Konga, manja je od jedan odsto.

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom vakcina, s oko 900 miliona Afrikanaca koji tek treba da prime vakcinu da bi taj kontinent dosegao vakcinisanost od 70 procenata. SAD su danas obećale dodatnih 500 miliona doza vakcina za druge zemlje, a Kina dvije milijarde doza vakcina za ostatak svijeta do kraja godine.

Bajden: SAD kupuju još 500 miliona doza

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da će SAD kupiti još 500 miliona doza vakcina protiv Covid-19 za zemlje u razvoju tokom naredne godine.

SAD su, prethodno, obećale više od 500 miliona doza vakcine koju su zajednički proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek zemljama u razvoju do kraja juna sljedeće godine. To znači da će SAD svijetu ukupno obezbediti milijardu doza vakcina protiv Covid-19.

Bajden je donaciju dodatnih doza, koje će takođe proizvesti Fajzer, najavio na virtuelnom samitu posvećenom Kovidu 19, koji se održava na marginama Generalne skupštine UN. On je podržao cilj Svetske trgovinske organizacije da se u narednih godinu dana vakciniše najmanje 70 odsto svjetske populacije, a očekuje se da će iskoristiti svoje saopštenje da podstakne druge, bogate zemlje da takođe pojačaju napore za kontrolisanje pandemije.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je u junu da je za ostvarenje tog cilja potrebno 11 milijardi doza vakcine.

U proteklih godinu dana, u svijetu je podeljeno više od 5,9 milijardi doza vakcine, odnosno za oko 43 odsto svetske populacije. Međutim, zbog ogromnog dispariteta u distribuciji, mnoge siromašne zemlje imaju teškoće da vakcinišu čak i najugroženije građane. Svetski lideri i globalne organizacije sve više kritikuju disparitet i spor tempo vakcinacije. Oni smatraju da je reakcija SAD neadekvatna, posebno pokušaj SAD da podele dodatne, “buster” doze Amerikancima prije nego što su ugroženi u siromašnim zemljama dobili i prvu dozu vakcine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije