Društvo

ČEKA SE LEGALIZACIJA Oboljeli u BiH ulje kanabisa nabavljaju na CRNOM TRŽIŠTU

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je još jednom upozorila da je potrebno što prije legalizovati ulje kanabisa koje bi se upotrebljavalo isključivo u medicinske svrhe. U BiH je ovaj proces tek započeo, a dok se kanabis ne nađe u bh. apotekama, teško oboljeli prinuđeni su ga nabavljati na crnom tržištu.

ČEKA SE LEGALIZACIJA Oboljeli u BiH ulje kanabisa nabavljaju na CRNOM TRŽIŠTU
FOTO: SHUTTERSTOCK

Administrativne prepreke

Kako nam je rekao Irfan Ribić, predsjednik Udruženja KANABiH, koje se bavi legalizacijom kanabisa, odluku treba donijeti Savjet ministara BiH.

Kada je naša zemlja odgovarala na Upitnik Evropske unije, jedno od pitanja bilo je i legalizacija ulja kanabisa u medicinske svrhe. Tada je od nas zatraženo da im pomognemo. Potrebno je prvo da se sastane radna grupa, a konačna odluka je na Savjetu ministara – rekao je Ribić, koji je jedan od onih kojima je kanabis pomogao u liječenju.

Smatra da će zbog brojnih administrativnih prepreka cijeli proces dugo trajati.

– Mnogo je koraka koje treba uraditi. Legalizacija je daleko. Prvo kanabis treba skinuti sa liste opojnih droga pa prebaciti u drugu tabelu. Nadležnost potom prelazi iz jednog u drugo ministarstvo – kaže Ribić.

Pozitivni primjeri

Medicinski kanabis već se nekoliko godina legalno može kupiti u apotekama u Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i mnogim zemljama Evropske unije. Oboljeli od raka i drugih teških bolesti iz BiH prinuđeni su ilegalno dolaziti do kanabisa, rizikujući da će krivično odgovarati. Uglavnom se odlučuju za narudžbe putem interneta ili od dilera.

– Svjetska zdravstvena organizacija već godinama zagovara legalizaciju. Brojni su slučajevi i pozitivni primjeri koji pokazuju da je kanabis vrlo učinkovit – dodaje Ribić.

Na internetu 24 marke

Iako je zabranjeno, ulje kanabisa uveliko je u prodaji putem oglasa na internetu. Tako se u jednom od oglasa iz Sarajeva navodi da doza košta 24 KM te da je ulje veoma djelotvorno za brojne bolesti. Kupac garantuje da se radi o čistom kanabisu.

(Avaz)