Društvo

ČEKA SE REGISTRACIJA Dr Kisić: Srbija će među prvima dobiti vakcinu protiv korone

Ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da se broj pregleda u kovid ambulantama u Srbiji smanjuje i da je to ohrabrujući podatak.

ČEKA SE REGISTRACIJA Dr Kisić: Srbija će među prvima dobiti vakcinu protiv korone
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Nakon sjednice Kriznog štaba, Kisić je navela da zabrinjava što od ukupnog broja pregledanih veći procenat zahtjeva hospitalizaciju.

– Što znači da od onih koji se javljaju na pregled veći broj ima teži oblik bolesti – rekla je Kisić novinarima.

Ohrabrujuće je, kaže, što je manje opterećenje na kovid ambulante i što je manji broj pregleda skoro za trećinu.

Pročitajte još

Upitana da li osim Beograda ima novih žarišta, Kisić je odgovorila da je u svim gradovima i mjestima u Srbiji virus prisutan, a da su žarišta upravo najveći gradovi. Pored Beograda, navela je da su to Novi Sad, Kragujevac i drugi.

Na pitanje da li ima novosti kada će vakcina stići u Srbiju, Kisić je istakla da državno rukovodstvo od samog početka komunicira sa svim proizvođačima vakcina i podsjetila da nijedna vakcina do sada nije registrovana u zemlji porijekla.

Istakla je da dok se ne registruje u zemlji porijekla i dok ne dobije sve sertifikate  Agencija za lijekove i medicinska sredstva, ne može se primjenjivati u Srbiji.

– Svakako, kada sve to bude bilo registrovano, mi ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, jer smo prvi i stali u red – istakla je Kisić.