Hronika

"Čekamo ključni dokaz" Nastavljeno suđenje Mandiću za TEŠKO UBISTVO Ariela Bogdanovića

Okružni sud u Banjaluci naredio je dodatna DNK vještačenja tragova pronađenih na mjestu ubistva Ariela Bogdanovića (28) iz Banjaluke, uključujući i stvari žrtve, kao i predmete koji su oduzeti od Dalibora Mandića (37), optuženog za taj zločin.

Dalibor Mandić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Sudija Dragan Uletilović na nastavku suđenja je rekao da vještačenje još nije završeno.

Čekamo taj ključni dokaz, nalaz i mišljenje vještaka, rekao je Uletilović.

Kako bi se održao kontinuitet suđenja u sudski spis je kao dokaz odbrane uloženo rješenje kojim je Mandiću, nakon hapšenja, kao advokat po službenoj dužnosti postavljena Vanja Mandić, na čije se postupanje optuženi ranije žalio sudu.

Podsjetimo, sudsko vijeće je ranije najavilo da će, zbog ranijih propusta, naložiti da se urade potrebna DNK vještačenja radi potpunog i pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja.

Pročitajte još

Ni danas nije precizirano koji su to tragovi upućeni na vještačenje, a svjedoci su ranije pojasnili da nisu vještačene patike oduzete od Mandića na kojima je uočena mrlja nalik na krv, zatim nokti i podnoktni sadržaj optuženog, brisevi koji su izuzeti iz kupatila u njegovom stanu, koji su pod UV lampom i luminolom, svjetlili fluoroscentnom bojom, te drugi predmeti na kojima bi se mogao pronaći biološki trag optuženog i žrtve.

Tokom istrage su vještačeni crveni šuškavac i sivi duks koji su izuzeti od Mandića, ali na njima nije pronađen potpun DNK optuženog. Na duksu je nađena ljudska krv i nepotpun miješani DNK više osoba, koji se većim dijelom poklopio sa Mandićem, dok sa žrtvom nije ni poređen.

Dalibor Mandić se tereti za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način. U optužnici se navodi da je Bogdanovića ubio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske.

Kako se navodi u optužnici Mandić je kobne večeri, u namjeri da ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra ”Delta planet” prema Rabrovačkom mostu. Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz ulice Bulevar srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile nadzorne kamere, ali se lice počinioca ne vidi.

Mandić je tokom saslušanja u policiji priznao ubistvo Bogdanovića, što je potvrdio i pred dežurnim tužiocem. Inspektore je odveo i do kontejnera u koje je odbacio odjeću koju je u noći ubistva nosio na sebi. Međutim, pred sudom je povukao priznanje tvrdeći da mu je ono iznuđeno pod prisilom i da mu je cijeli slučaj namješten. Pojasnio je da je zločin priznao kako bi ”izbjegao batinanje i zlostavljanje”, piše ATV.

Tokom postupka sudija Dragan Uletilović je konstatovao da priznanje nije dovoljno da se donese sudska odluka, te da su potrebni i drugi dokazi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu