Hronika

ČEŠKA MINISTARKA DONIJELA ODLUKU Nasmijani ubica Čaba Der biće isporučen Mađarskoj  

Čaba Der (39), poznatiji kao “nasmijani ubica”, zloglasni plaćenik iz Srbije, biće isporučen Mađarskoj. Odluku je donijela Marija Benešova, češka ministarka pravde.

ČEŠKA MINISTARKA DONIJELA ODLUKU Nasmijani ubica Čaba Der biće isporučen Mađarskoj  
FOTO: RAS SRBIJA

Dera su tražile Mađarska, Holandija i Srbija.

Ministarka Benešova je dala prednost Mađarskoj nakon poređenja ozbiljnosti počinjenih krivičnih djela i visine kazne koja mu je prijetila u pojedinim zemljama – pojasnio je danas za medije Vladimir Žepka, portparol češkog ministarstva pravde.

Der je uhapšen 1. marta u Pragu u hotelu “Amadeus”. U hotelskoj sobi su pronađeni falsifikovani pasoši, dva pištolja, prigušivač, municija i perike kojima je mijenjao svoj izgled dok se krio od policijske potjere.

Hapšen je i u martu prošle godine u Sarajevu, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29). Osuđeni su na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhvaćeni u Sarajevu sa pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević premješteni su nakon presude u zenički zatvor.

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH. Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina.

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

(Avaz)