Društvo

CIJELA PORODICA U NEVESINJU POZITIVNA NA KORONU Zet donio opaki virus na slavu i sve zarazio

Virus korona na području istočne Hercegovine ne posustaje, a među novozaraženima je i jedna nevesinjska porodica, za koju se sumnja da im je Covid-19 za Đurđevdan donio zet iz Gacka.

CIJELA PORODICA U NEVESINJU POZITIVNA NA KORONU Zet donio opaki virus na slavu i sve zarazio
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže da je broj zaraženih skočio taman kada su mislili da se kraj epidemije nazire.

Sve se odigralo na Đurđevdan. Čovjek iz Gacka koji je oženjen iz te nevesinjske porodice zarazio je pola Gacka pa onda došao na slavu kod njih u selo i eto novi problemi. Ispituje se da li je on znao da je zaražen ili nije – rekao je Avdalović za Glas Srpske.

Dodao je da je ukupno zaraženo 26 Nevesinjaca. Naglasio je da su u petak stigli i rezultati testiranja kontakata novozaražene porodice te da su svi negativni.

– Svi članovi te porodice su dobrog zdravstvenog stanja, niko nije životno ugrožen i razmatramo mogućnosti da li će svi biti prebačeni u trebinjsku bolnicu ili će neko ostati i u domaćinstvu, s obzirom na to da imaju stoku na imanju i da neko treba da brine o domaćinstvu – dodao je Avdalović.

Imajući u vidu geografsku blizinu opština i porodične veze među stanovništvom, dodao je, ne čudi širenje virusa među stanovnicima susjednih opština. A da je Gacko i dalje žarište virusa korona u istočnoj Hercegovini potvrđuje i podatak da je u petak potvrđen još jedan slučaj zaraze, čime je broj pozitivnih na virus u toj opštini porastao na 38, dok je pod zdravstvenim nadzorom 100 Gačana.

Komandant Opštinskog kriznog štaba Radoica Antunović kaže da je novozaraženi Gačanin član porodice koja je prethodno već smještena u karantin u Trebinju.

– Svi zaraženi u opštini su iz porodičnih klastera. Ohrabruje činjenica da se niko nije zarazio na javnom mjestu, međutim porodice su ovdje brojne i nemoguće je kada se jedan član zarazi da ostali ostanu zdravi – rekao je Antunović.

Pročitajte još

Komentarišući informaciju da je jedan zaraženi Gačanin donio virus u nevesinjsku porodicu, Antunović kaže da je čuo za to, ali da ne zna detalje.

– Vjerujem da niko nikome ne bi namjerno odnio virus – dodao je on.

Iako smatraju da situacija nije izmakla kontroli, Krizni štab Gacka odlučio je da do ponedjeljka zadrži sve preventivne mjere.

– Sve propisane mjere, uključujući i radno vrijeme do 18 časova za ugostiteljske objekte i prodavnice, a ne do 21, kako je u ostalim opštinama, ostaju na snazi do ponedjeljka, s tim što će policijski čas biti ukinut kao i u ostalom dijelu Republike – rekao je Antunović.