Društvo

“CILJ JE PROSJEČNA PLATA OD 1000 KM” Ranka Mišić istakla važnost opšteg kolektivnog ugovora

Savez sindikata Republike Srpske do 15. maja saopštiće stav o tekstu opšteg kolektivnog ugovora, izjavila je predsjednik Saveza Ranka Mišić.

“CILJ JE PROSJEČNA PLATA OD 1000 KM” Ranka Mišić istakla važnost opšteg kolektivnog ugovora
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Ranka Mišić

Mišićeva je, nakon posebne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske u Gradiški, rekla novinarima da će se predsjednici granskih sindikata danas upoznati o svim detaljima toka pregovora i dijela teksta opšteg kolektivnog ugovora koji je do sada usaglašen kako bi mogli na svojim organima o tome zauzeti konačan stav.

Ona je istakla da, nakon potpisivanja i stupanja na snagu opšteg kolektivnog ugovora, predstoji “velika ofanziva” Saveza sindikata da se dođe do granskih kolektivnih ugovora u Republici Srpskoj koji treba da donesu povećanje plata.

Prema njenim riječima, nepostojanje opšteg kolektivnog ugovora su neki zloupotrebljavali, pa nisu ušli u proces pregovaranja za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru.

Izrazivši očekivanje da će do kraja juna ili početkom jula doći do povećanja najniže plate u Republici Srpskoj jer se ona odnosi na 17.000 zaposlenih koji rade najjednostavnije poslove, Mišićeva je dodala da taj iznos ne smije biti zloupotrijebljen od poslodavaca.

Nama je cilj da što prije dođemo do obećanog iznosa prosječne plate u Republici Srpskoj od 1.000 KM – rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je zaključak sa posljednjeg sastanka socijalnih partnera u Banjaluci bio da se svaki od njih samostalno, uz dodatna pojašnjenja ako je potrebno iz Vlade Republike Srpske, odredi prema tekstu opšteg kolektivnog ugovora.

Mišićeva je rekla da se Vlada Republike Srpske uključila u pregovore kao aktivan socijalni partner izrazivši spremnosti da napravi korak ka rasterećenju regresa u visini najniže plate od plaćanja poreza i doprinosa.

– To znači da neka preduzeća koja su pojedinačnim kolektivnim ugovorom uspjela da utvrde visinu regresa sada mogu da ga povećaju za iznos koji je išao državi po osnovu poreza i doprinosa, ukoliko se izmjene dva zakona i potpiše opšti kolektivni ugovor – istakla je Mišićeva.

Mišićeva je iznijela podatak da su poslodavci u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarili čistu dobit od 1,65 milijardi KM.

– Mi to podržavamo i to je dobro, ali treba znati da se skoro polovina tog iznosa nalazi u sivoj zoni, i to je direktna poljačka radnika i države – kaže Mišićeva.

Prihvati notifikacije