Biznis

Cilj smanjiti zavisnost od Rusije: EU sada u gas sa istočnog Mediterana gleda "kao u boga”

Evropski lideri koji su posetili Izrael izrazili su nadu da bi isporuke prirodnog gasa iz istočnog Mediterana mogle da pomognu u smanjenju energetske zavisnosti od Rusije.

Cilj smanjiti zavisnost od Rusije: EU sada u gas sa istočnog Mediterana gleda "kao u boga”
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

Na energetskom frontu, zajedno ćemo raditi na korišćenju gasnih resursa istočnog Mediterana i razvoju obnovljivih energetskih resursa. Želimo da smanjimo zavisnost od ruskog gasa i ubrzamo energetsku tranziciju ka klimatskim ciljevima koje smo sebi zadali – poručio je italijanski premijer Mario Dragi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim izraelskim kolegom Naftalijem Benetom.

Benet je potvrdio da Izrael radi na tome da prirodni gas bude dostupan Evropi, a iz njegove kancelarije je stiglo saopštenje u kojem se kaže da su dvojica lidera takođe razgovarala o isporuci prirodnog gasa u Evropu preko Egipta, prenosi AP.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je takođe u Izraelu ove nedelje, ponovila je da je EU odlučna da prekine snabdjevanja gasom iz Rusije, rekavši da bi Izrael mogao da pomogne u ostvarenju tog cilja.

– Sada istražujemo načine da pojačamo energetsku saradnju sa Izraelom – rekla je fon der Lajen.

Pročitajte još

Evropska unija je u januaru izdvojila 657 miliona evra za izgradnju podmorskog kabla za električnu energiju od 2.000 megavata koji će povezati električne mreže Izraela, Kipra i Grčke.

Fon der Lajen je potvrdila da će to biti kabl u Sredozemnom moru postavljen na najvećoj dubini do sada i najduži podvodni dalekovod ikada izgrađen.

Izrael se posljednjih godina pojavio kao izvoznik gasa nakon velikih otkrića gasnih rezervi u Sredozemnom moru i 2020. godine potpisao ambiciozan sporazum sa Grčkom i Kiprom o izgradnji zajedničkog gasovoda.

Očekuje se da će predloženi projekat, sa grubim budžetom od 6 milijardi dolara, zadovoljiti oko 10 odsto potreba Evropske unije za prirodnim gasom.

Novi izvori energenata za EU mogli bi da doprinesu da Evropa dodatno osnaži sankcije Rusiji, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije