Svijet

CRNA GODINA ZA PČELARE Vremenski uslovi rezultovali REKORDNO NISKIM prinosom meda

Ova godina bila je jedna od najgorih za mnoge pčelare u Evropi, naročito u Francuskoj i Italiji, gdje su nepredvidljivi vremenski uslovi rezultovali rekordno niskim prinosom meda.

CRNA GODINA ZA PČELARE Vremenski uslovi rezultovali REKORDNO NISKIM prinosom meda
FOTO: PROFIMEDIA

Glavno udruženje poljoprivrednika u Italiji “Koldireti” saopštilo je da je 2019. bila “crna godina” i da je prinos “skoro prepolovljen” sa 23.300 tona sakupljenih tokom 2018. godine.

U Francuskoj se očekuje najgora godina od kada se bilježe prinosi, objavila je Nacionalna unija francuskih pčelara, sa manje od 9.000 tona. To je samo četvrtina količine meda koja se sakupljala tokom devedesetih.

Rumunija je bila evropski šampion u 2018. godini sa prinosom od 30.000 tona meda. Ove godine prozvodnja je opala ispod godišnjeg prosjeka od 25.000 tona, saopštilo je udruženje ROMAPIS, prenio je AFP.

Španija, vodeća zemlja po broju košnica, imala loše prinose od 2015. godine, sa padom od 5,2 odsto 2017. i 2018. godine, navodi se u podacima Ministarstva poljoprivrede.

Udruženje “Koldireti” saopštilo je da je od januara do septembra bilo više od 1.000 ekstremnih vremenskih događaja u Italiji, što je za 50 odsto više nego tokom 2018. godine, uključujući grad, oluje i toplotne talase.

Pčelari u Francuskoj, Italiji i Rumuniji kažu da je usljed iznenadnih hladnih i toplih talasa i manjka jesenje kiše ove godine bilo manje cvijeća ili u njemu nije bilo nektara. Mnogi pčelari primorani su da dohranjuju pčele da rojevi ne bi uginuli.

Oni ukazuju na problem masovnog uvoza meda iz Kine, za koji kažu da je “nečist” jer mu se dodaje šećerni sirup.

U Evropi trenutno nema zakona koji obavezuju proizvođače da preciziraju porijeklo meda na etiketama.

Francuski pčelari napominju da na etiketi može da piše da je riječ o “mješavini meda porijeklom iz EU i izvan Unije”, čak i ako je u njemu 99 odsto kineskog meda, a samo jedan odsto evropskog.