Svijet

CRNA GORA SPREMNA ZA DRUGO POLUGODIŠTE Prva sedmica onlajn, zatim škole biraju model nastave

Nastava u Crnoj Gori će se u prvoj sedmici drugog polugodišta, od 18. januara, odvijati onlajn, nakon čega će škole, u skladu sa prostornim i kadrovskim kapacitetima, moći da biraju između dva ponuđena modela, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

CRNA GORA SPREMNA ZA DRUGO POLUGODIŠTE Prva sedmica onlajn, zatim škole biraju model nastave
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šef Radne grupe za pripremu modela za organizaciju nastave u drugom polugodištu Martin Ćalasan rekao je da prvi model podrazumijeva da sva djeca idu u školu, uz poštovanje epidemioloških mjera.

– To je ujedno i preporuka našeg radnog tima svim školama koje imaju mogućnost za sprovođenje ovog modela – naveo je Ćalasan.

On je rekao da drugi predloženi model za osnovne škole nalaže da učenici prvog, drugog i trećeg razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi, dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u škole.

– Preporuka u vezi sa primjenom drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi – rekao je Ćalasan.

Prema njegovim riječima, obaveza je da se praktični dio nastave održava i u školi i kod poslodavca.

– Nastava za opšte-obrazovne predmete će se izvoditi naizmjenično – i u školama i onlajn – naveo je Ćalasan.

On je dodao da je radni tim koji je bio zadužen za pripremu organizacije nastave tokom drugog polugodišta u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, usvojio konačne preporuke o dva predložena modela za osnovne i srednje škole.