Politika

CRNOGORAC, A NE POSRBICA Tužilaštvo Crne Gore pokreće istragu zbog poruka kojima su demonstranti dočekali Dodika

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet kako bi se ocijenilo da li u porukama transparenata na protestu zbog dolaska predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ima elemenata krivičnog djela.

CRNOGORAC, A NE POSRBICA Tužilaštvo Crne Gore pokreće istragu zbog poruka kojima su demonstranti dočekali Dodika
FOTO: SRNA

          Na jednom od njih je pisalo “Soko sivi, a ne kukavica. Crnogorac, a ne posrbica”, što prema ocjeni građanske aktivistkinje Bojane Jokić predstavlja izliv mržnje.

        – Vidimo da tu nema prakse i ustaljenosti, jer šta bi bilo da su neki druge nacionalnosti ili neke druge radikalne grupe nosile natpisima na kojima piše Crnogorac a ne poturica, ili Crnogorac pa možda neki od ovih homofobnih izraza, koji uglavnom homofobi koriste za LGBT populaciju. Da li bi onda državne institucije reagovale? Ja mislim da bi – rekla je Jokićeva.

          Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica saopštila je da će vezano za isticanje transparenata formirati predmet kako bi utvrdilo da li u porukama transparenata ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, prenosi RTCG.

          – Postoji bojazan da će te, slobodno mogu reći, fašističke parole možda i nekom pomutiti glavu ko prirodno ne bi razvio mržnju prema drugom i drugačijem – istakla je Jokićeva.

          Aktivistkinja je, takođe naglasila da na ovaj incident nije reagovala nijedna nevladina organizacija.

          Podsjećamo, Dodik je juče boravio u posjeti Crnoj Gori i tamo se sastao sa predsjednikom Skupštine te zemljem Andrijom Mandićem.

Pročitajte još

          Mandić je Dodika dočekao ispred Vile Gorica, a potom su zajedno posjetili Saborni hram Hristovog vaskrsenja i kriptu u kojoj je sahranjen mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

          Dolazak Dodika u Crnu Goru izazvao je veliku pažnju dijela medija koji pitaju da li je riječ o službenoj ili privatnoj posjeti predsjednika Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije