Politika

"Ruski uticaj je pozitivan, a američki maligan" Dodik o posjeti Crnoj Gori, pomenuo i Trampa, Putina i Šmita

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je današnja posjeta Crnoj Gori posjeta narodu Crne Gore, dobrim ljudima.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako to ko doživljava, kaže Dodik, njega ne zanima.

– Ispunjen sam činjenicom da srećem svoje prijatelje, prije svega predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića i s njim dugo već sarađujem i zahvalan sam što je kroz teška vremena očuvao svoj politički angažman čuvajući, prije svega, srpski nacionalni identitet kroz političku partiju koju predstavlja, a to nije bilo lako. Mandić je prolazio i kroz sudske postupke – kaže Dodik u intervjuu za Srpsku radio televiziju.

On dodaje da je posjeta Crnoj Gori prilika da se razgovara o jednoj novoj dimenziji odnosa Republike Srpske i Crne Gore.

Kako je naveo, dobro je da je srpska struktura zastupljena u vlasti u Crnoj Gori i da da doprinos jačanju Crne Gore u svakom pogledu – prije svega u stabilizaciji i miru što je neophodno.

– Zbog toga dolazim. Dolazim da ponudim Crnoj Gori mogućnost da uspostavi specijalne veze sa Republikom Srpskom što je nama omogućeno kroz Dejtonski sporazum da Srpska sa svim susjedima ima mogućnost da uspostavi paralelne odnose – kaže Dodik. 

Predsjednik Srpske je poručio da se Republika Srpska kao činjenica ne može ignorisati. 

– Možete pričati o BiH koliko hoćete. Naiđete na granicu i vidite splačinu koja se zove zastava BiH i onda ulazite u Republiku Srpsku i svi putevi Crne Gore prema Еvropi, bar kada je riječ o kopnenim putevima, kada se mi junačimo, vode preko Srpske – rekao je Dodik.

Istakao je da Srpska želi sa svim ljudima u Crnoj Gori da ima dobre odnose, a posebno sa srpskom zajednicom da je podrže jer je “dugo godina bila degradirana i devastirana”.

Dodik ističe da je došlo vrijeme za njeno slobodno okupljanje u političkom i svakom drugom smislu.

On naglašava da to nije miješanje u unutrašnju politiku Crne Gore. 

– Nisam ja neki Еskobar koji dođe da nameće i udara šakom u sto. Došao sam da podržim sve dobre ljude Crne Gore, da podržim Crnu Goru u njenom nastojanju da napreduje ka ЕU, u nastojanju da napravimo što bliže bratske odnose u obostranom interesu. Nećemo odustati od saradnje sa srpskim narodom u Crnoj Gori, mislimo da je to legalno i legitimno, kao što i mi imamo prema ljudima koji se u Srpskoj izražavaju kao Crnogorci – oni su zastupljeni u institucijama i imaju potpuno izjednačen status – rekao je Dodik.

Dodik je potvrdio da će Republika Srpska otvoriti kancelariju u Podgorici.

– Dio razgovora idu ka tome – naveo je Dodik.

Pročitajte još

Vjeruje u Trampovu pobjedu

On je istakao da je Amerika veoma važna, ali ona “nije bezgrešna i pokazalo se da je mnogo griješila.“ 

Dodik dodaje da je Amerika danas podijeljena toliko da će se teško stabilizovati. 

Predsjednik Srpske rekao je da vjeruje da će Donald Tramp pobijediti na izborima i to će biti oslobađanje “ne samo Amerike nego i nas ovdje od tako rigidne politike“.

Dodik napominje da nije pristojno da neko sa strane dođe i bavi se unutrašnjim pitanjima bilo koje zemlje.

– Tu je i Kristijan Šmit. To je arogancija Amerike koja kaže, bez obzira na Dejtonski sporazum i ono što je navedeno u njemu, da je Šmit visoki predstavnik. Pošto mi kažemo da nije onda smo mi loši, a oni dobri momci. Ja ne varam ništa. Varaju Amerikanci i njihovi trabanti koji ih prate. Kada vidite Amerikanca možete da imate neko poštovanje, strahopoštovanje, divljenje ili gađenje. Kada vidite ove njihove trabante ništa gore od njih nema. Oni kažu ‘maligni ruski uticaj’ – koji? Mislim da je pozitivan ruski uticaj na Balkanu, a maligan je američki uticaj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o infrastrukturi koja povezuje Republiku Srpsku i Crnu Goru, konkretno o dijelu pripadajuće trase Foča – Šćepan polje, granica sa Crnom Gorom, Dodik je rekao da će sutra u Banjaluci biti potpisan ugovor sa kineskom kompanijom koja je spreman da to finansira. 

Osvrnuo se i na svoju posjetu Rusiji  ističući da je ponosan na svoj 24. susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kako kaže, predsjednik Rusije Vladimir Putin je čovjek koji se bori da očuva Rusiju snažnom na unutrašnjem planu.

– Veoma je svjestan situacije – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je Ukrajina trebala da bude odskočna daska da se promijeni režim u Moskvi i da se Rusija rasparča u šest ili deset država i da postane lak plijen kompanija sa zapada koje su “oronule jer su dugo u krizi, kojima nije dovoljan balkanski prostor nego ima trebaju resursi Rusije.“

– I ja mislim da je to tako. To su mogli sve imati zapadnjaci samo da su se okrenuli ka Rusiji. Poznato je da je snaga Njemačke proizilazila iz činjenica da su imali jeftine energente iz Rusije sada kada nema tih energenata došla je recesija i problemi – rekao je Dodik.

On je najavio da u četvrtak putuje u Antaliju gdje će se održati velika ekonomska konferencija. Očekuje i susret sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Еrdoganom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije