Politika

SLUČAJNO ILI NE Dan nakon Dodikove posjete Crnoj Gori DPS traži smjenu Mandića

Predsjedništvo najveće opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) donijelo je odluku da pokrene inicijativu za smjenu Andrije Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore.

SLUČAJNO ILI NE Dan nakon Dodikove posjete Crnoj Gori DPS traži smjenu Mandića
FOTO: ATV BL/FACEBOOK/SCREENSHOT

To je, dodaju, odlučeno na sinoć održanoj sjednici i podsjećaju da je DPS polovinom januara najavio da će podnijeti inicijativu za smjenu Mandića čim, kako su tada naveli, procijene da postoji šansa za njenu realizaciju.

Slučajno ili ne, odluka je donesena isti dan kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik došao u posjetu Crnoj Gori, a domaćin mu je bio upravo Mandić, a što je izazvalo svojevrsnu histeriju na tamošnjoj političkoj sceni, u kojoj su najglasniji bili upravo funkcioneri DPS.

Pročitajte još

Ne navodi se šta je uticalo na procjenu da sada postoji šansa za realizaciju inicijative DPS. Podsjeća se da je u januaru inicijativa DPS za smjenu Mandića najaviljena zbog isticanja trobojke u kabinetu kada je ugostio mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija u Skupštini, što DPS tumači da predsjednik parlamenta radi za interese druge države.

Dodaju i da su DPS i opozicione Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratska unija Albanaca podnijeli 15. januara Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mandića jer je, kako su naveli, suprotno Zakonu o državnim simbolima u službenim prostorijama istakao zastavu strane države.

Mandić je tada rekao da ne zna otkud tolika mržnja prema trojbojci i dodao da je Poslanički klub Za budućnost Crne Gore u svoje prostorije unio trobojku, prenosi Glas Srpske.

– U ovoj Skupštini i u tom kabinetu tri puta duže je stajala trobojka nego današnja zastava Crne Gore. Ne znam otkud tolika mržnja prema trobojci. Ovo su sanduci knjaza i kralja Nikole i knjeginje Milene koji su bili prekriveni upravo ovom zastavom (pokazao je fotografiju). To je trobojka knjaževine i kraljevine Crne Gore – rekao je tada Mandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu