Politika

CVIJANOVIĆEVA NA EVROPSKOM SAMITU “Pandemija ukazala na određene slabosti u fukcionisanju EU”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je na Evropskom samitu u Salcburgu da je pandemija virusa korona, pogotovo u prvoj fazi, ukazala na određene slabosti u funkcionisanju EU i odsustvo neophodne solidarnosti između njenih članica.

CVIJANOVIĆEVA NA EVROPSKOM SAMITU “Pandemija ukazala na određene slabosti u fukcionisanju EU”
FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA RS

Na Samitu, na kojem učestvuju istaknuti predstavnici austrijske i evropske politike, privrede i nauke, a čija je ovogodišnja tema “Evropa, solidarnost i mir”, Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će Unija, nakon početnog šoka i nesnalaženja, iz ove krize izaći jača i efikasnija.

– Za nas koji smo snažno zainteresovani za dešavanja u okviru EU i koji težimo ka članstvu u ovoj organizaciji, iznenađujući je bio individualizam država članica i odsustvo solidarnosti na početku pandemije, ali se situacija vremenom znatno popravila – rekla je predsjednik Republike Srpske.

Tema prvog, centralnog panela, kojim je ujedno i otvoren Samit, bila je “Evropa, korona i demokratija: izazovi i šanse”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Obraćajući se učesnicima Samita, Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna na koji način su se institucije Republike Srpske suočile sa izazovima pandemije.

Pročitajte još

Ona je posebno ukazala na činjenicu da su svi procesi od suštinskog značaja za život građana, bez obzira na teške okolnosti, uspješno realizovani, te izrazila zahvalnost EU koja je pružila značajnu podršku i pomoć zemljama zapadnog Balkana u borbi sa epidemiološkom krizom.

Kao posebno zahtjevan zadatak za sve aktere na globalnoj ravni, Cvijanovićeva je istakla privrednu revitalizaciju, ekonomski oporavak i očuvanje radnih mjesta, posebno u sektorima koji počivaju na neposrednom kontaktu i koji su, samim tim, pandemijom najsnažnije i pogođeni.

Sagovornici su razgovarali i o ulozi snažne regionalne politike u prevazilaženju izazova koje je proizvela pandemija, ističući da decentralizacija i princip supsidijarnosti mogu značajno doprinijeti prevazilaženju krize, a regionalni dijalog i prekogranična saradnja vratiti poljuljano povjerenje među državama Evrope.

Zajednički je ocijenjeno da je ekonomski oporavak i zaštita zdravlja stanovništva, uz očuvanje dinamike društvenog života, prioritet svih država u Evropi, te da su solidarnost, podrška i razumijevanje neophodni kako bi se održalo povjerenje u demokratske procese i adekvatno odgovorilo na izazove koje je pandemija prouzrokovala.

Pročitajte još

Salcburški evropski samit tradicionalno organizuje Institut regija Evrope, a ove godine centralna tema je pandemija virusa korona, odnosno njene posljedice u društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu.

Osim učešća na panelu, tokom prvog dana Samita, Cvijanovićeva se sastala sa ministrom za EU i ustavna pitanja Austrije Karoline Edštadler, te predsjednikom i osnivačem Instituta regija Evrope i specijalnim savjetnikom Johanesa Hana, evropskog komesara za budžet i administraciju EU Francom Šausbergerom.

Prihvati notifikacije