Politika

"Da Bećirovića probudite i pitate šta najviše želi, on bi rekao - nestanak Srpske" Crnadak predložio 2 zaključka na sjednici NSRS

Prvo, zaključak Denisa Bećirovića usvojen na sjednici Predsjedništva BiH zaslužuje samo jedno: da završi u smeću. Drugo, svi znamo ko je Bećirović. Da ga neko probudi usred noći i pita šta najviše želi, on bi rekao da želi nestanak Republike Srpske.

Igor Crnadak drži fotografiju na sjednici
FOTO: PDP

Rekao je ovo Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, diskutujući na današnjoj posebnoj sjednici na temu veta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Crnadak kaže da je samo do odbacivanja Bećirovićevog zaključka, sjednica ne bi morala trajati duže od 15 minuta.

– Što se tiče mehanizma vitalnog entitetskog interesa, ja sam kao potpredsjednik PDP zadužen za politička pitanja ponosan na činjenicu da je sve i jedan delegat našeg Sabora glasao za Rezoluciju „Srpska na 1. mjestu“, koja u svom prvom članu govori da su, što se tiče PDP, crvena linija teritorija, nadležnosti, imovina, institucije Republike Srpske i glavni mehanizmi zaštite poput entitetskog glasanja i vitalnog interesa. PDP će zauvijek insistirati i čuvati ove mehanizme  – rekao je Crnadak.

Istakao je da vitalni interes mora da se koristi pametno i da mora da bude „zlatni potez“ Republike Srpske.

– Nema danas nikakvog sinhronizovanog napada CIA, Vatikana, Engleza i ko zna koga još, što su neki prethodnici govorili. Situacija je uobičajena, Denis Bećirović nas mrzi, pola FBiH bi voljelo da nas nema – rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da nije očekivao da će se u 90 odsto stvari biti saglasan sa uvodnom diskusijom predsjednika SNSD Milorada Dodika i poslanika SNSD Srđana Mazalice.

– Kažu da svako bez razmišljanja treba podrži ono što kaže srpski član Predsjedništva BiH. U redu. A ja pitam treba li svako bez razmišljanja da podrži zaključke NSRS? Recite jasno jesmo li mi institucija drugog reda, od manjeg značaja, šta smo mi poslanici? Jesmo li figure na daljinski kojima se upravlja lijevo-desno? Nismo i nećemo biti, bar mi iz opozicije. Čitava ova sjednica nosi kontekst da se ojača NSRS i poruči da se tu donose odluke. Zato ću predložiti zaključke u tom pravcu – naveo je Crnadak.

Pročitajte još

Prvi predloženi zaključak je da NSRS treba da podrži dogovor svih srpskih lidera srpskih političkih stranaka da će se, kada stranci odu iz Ustavnog suda, jedan sudija birati u NSRS, a dva u Parlamentu FBiH, što je dogovoreno još prije tri i po godine i da, kako kaže Crnadak, niko nema pravo da oduzima naše i daje zajedničkim institucijama BiH.

Drugi zaključak podrazumijeva da NSRS treba da upozori da je u prethodnom periodu došlo do kršenja zaključaka NSRS.

– Ko ovo ne podrži, udario je na Republiku Srpsku. Ko ih ne podrži udario je na NSRS. Ko ih ne podrži, udario je na svaku našu instituciju. Neću reći da je proklet, kao što su neki prethodno rekli, imam malo drugačiji pristup političkoj pristojnosti. Usvajanjem ovih zaključaka ponovo ćemo reći da nema usvajanja novih zakona dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu. To nisam ja izmislio, niti je neka smicalica opozicije, nego zaključak ove institucije. Ova dva zaključka će biti dostavljena do kraja rasprave, pa da vidimo gdje ste junaci – istakao je Crnadak.

Crnadak je potvrdio da će PDP podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu