Politika

Cvijanovićeva se sastala sa austrijskim ministrom za EU i ustavna pitanja "Posvećenost ispunjavaju 14 prioriteta iz mišljenja evropske komisije"

Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Denis Bećirović su tokom susreta sa austrijskim ministrom za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler naglasili posvećenost ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i reformskim procesima ka evropskom putu zemlje.

Željka Cvijanović
FOTO: SRNA

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci BiH na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i na snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom susreta razgovarano je o daljem unapređenju veoma dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa BiH i Austrije, posebno ekonomske i trgovinske saradnje.

Pročitajte još

Na sastanku je istaknuto da je na ekonomskom planu Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih i investicionih partnera u BiH, te je izraženo uvjerenje da će ekonomska saradnja biti i dalje unaprećivana.

Razgovarano je o daljem sporazumnom regulisanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te je istaknuta opredijeljenost za jačanje regionalne saradnje i učešće u regionalnim inicijativama.

U tom smislu austrijska ministarka je izrazila očekivanje da će BiH biti aktivno uključena u koordinaciju prioriteta i programa predsjedavanja Strategijom EU za dunavski region EUSDR, shvatajući to kao način podrške integracionim procesima, jer BiH od Austrije preuzima predsjedavanje u maju 2025. godine.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Austriji na sveukupnoj bilateralnoj i multilateralnoj pomoći koju kontinuisano pruža BiH.

Sastanku će u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Vanja Filipović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije