Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DA LI ĆE POSLANICI OSTATI BEZ PLATE Ministarstvo finansija BiH razmotriće inicijativu iz SDA

Politika
Autor:

Foto: Radio Sarajevo/RAS Srbija

Ministarstvo finansija i trezora BiH razmotriće inicijativu da se poslanicima Predstavničkog doma BiH ukinu plate u slučaju budućih blokada Doma ili nedolaska na sjednice.

To je odgovor Savjeta ministara BiH na inicijativu poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića. Mehmedović je još u septembru pokrenuo poslaničku inicijativu kojom traži izmjenu odluke Administrativne komisije u smislu da se poslanicima, dok traje blokada Predstavničkog doma BiH, obustavi isplata plata za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasijedanju.

Takođe, Mehmedović je tražio od Savjeta ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o platama i naknadama kako bi se ovakve situacije precizno definisale.

Foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Ministarstvo finansija i trezora BiH će razmotriti inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH – navodi se u odgovoru Savjeta ministara BiH usvojenom na 177. sjednici.

Ukidanje plata parlamentarcima bilo je aktuelno skoro godinu dana, koliko je trajala blokada Predstavničkog doma BiH. Nakon izmjena Poslovnika, nove blokade u budućnosti imaju manje izgleda, jer je predviđeno da se prilikom popunjavanja parlamentarnih komisija ne čeka na prijedloge stranaka koje to ne žele, nego se popunjavaju poslanicima ostalih stranaka iz tog entiteta. Međutim, o nedolasku poslanika na sjednice i uticaju takvog ponašanja na njihove plate dalo bi se duskutovati.

Ostaje da se vidi da li će i novi sastav Savjeta ministara BiH ostati na istom fonu. Vjekoslav Bevanda trebalo bi i dalje da bude ministar finansija i trezora BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO