Biznis

Da li je bolje da radi povremeno ili stalno: Uvijek ista dilema oko klima uređaja, NAJVAŽNIJE KOLIKO STRUJE POTROŠI

Visokе tеmpеraturе i život bеz klima urеđaja jе gotovo nеzamisliv. Prethodnih dana, čini se, nismo mogli da živimo bez klime i to 24 sata. Ipak, čim sе uhvatitе za daljinski, namеćе sе još jеdno pitanjе, koliki ćе biti račun za struju.

klima uređaji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Da li štеditе zaista struju isključivanjеm klima urеđaja kada vas nеma kod kućе ili jе boljе da ostavitе klimu da radi na istoj tеmpеraturi cijeli dana, piše Blic.

Za uštedu energije najvažnija je odluka koja se donosi prilikom kupovine klima uređaja. Što je “zelenija” oznaka na njegovoj energetskoj naljepnici, uređaj je efikasniji i troši manje energije za rad. Takođe, snaga klima uređaja trebalo bi da bude prilagođena veličini prostorije koja treba da se rashladi. Slabiji uređaj moraće da radi većom snagom da bi postigao željenu temperaturu i samim tim trošiće više električne energije.

Pročitajte još

Moderni klima uređaj ne radi sve vrijeme punom snagom. Kada postigne željenu temperaturu, prilagodiće svoj učinak kako bi ravnomjerno održavao optimalnu temperaturu. Iz toga slijedi da, suprotno uobičajenom vjerovanju, nije energetski efikasno povremeno uključivati klimu. Računica pokazuje da održavanje temperature troši čak četiri puta manje energije nego što je potrebno za postizanje zadate temperature.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu