Svijet

Da li je Vanjino UBISTVO MOGLO BITI ZAUSTAVLJENO: Objavljenje nove uznemirujuće informacije o svirepom ubici tinejdžerke, policija napravila ogroman propust

Ubistvo djevojčice Vanje Gorčevske u Sjevernoj Makedoniji otvara brojna pitanja na koje javnost zahtijeva odgovore, a danas je tamošnja najveća opoziciona partija iznijela niz optužbi na račun ministra policije OIivera Spasovskog i na rad policije koji ocjenjuju kao skandalozno loš.

Da li je Vanjino UBISTVO MOGLO BITI ZAUSTAVLJENO: Objavljenje nove uznemirujuće informacije o svirepom ubici tinejdžerke, policija napravila ogroman propust
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Ako je vjerovati tvrdnjama iz saopštenja koje je politička stranka VMRO-DPMNE danas izdala, policija je još prije sedam mjeseci pronašla oružje u kući Ljupčeta Palevskog, glavnog osumnjičenog za ubistvo 14-godišnje djevojčice Vanje Gorčevske i tada nije učinila ništa.

– SDS je dotaknuo dno. Hvale se tragičnim slučajem čiji je epilog dvoje ubijenih, a glavni osumnjičeni egzekutor je u bjekstvu. Upravo su institucije kojima upravlja SDS te koje imaju najveću odgovornost što su dozvolile da se u Makedoniji proširi toksična atmosfera, čija je posljedica dvostruko ubistvo. Palevskom su godinama dozvoljavali da prijeti, širi govor mžrnje, poziva na nasilje u etru kroz svoje podkaste i na to nije bilo reakcije. Ovakvo njegovo ponašanje tolerisale su policijske i političke strukture SDS i tako je podstican da izađe na ulicu samo iz uskih i sitnopartijskih motiva – navodi se u saopštenju.

Oružje pronađeno u kući ubice

– Stvorena je mreža reketaša i nasilnika koji su imali osjećaj neprikosnovenosti. Uostalom, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo i na odgovarajući način kada je prije sedam mjeseci pronađeno oružje u kući Palevskog, možda se ova tragedija ne bi dogodila. Osim toga, iz MUP Spasovskog ne odgovaraju kako je došlo do toga da je vozilo ubijenog Velešana korišćeno za izvršenje drugog krivičnog djela i kako je to vozilo prošlo ulicama Skoplja. Iz MUP ne daju odgovor zašto pet dana nije preduzeto ništa povodom informacija da je Palevski mogući izvršilac ubistva male Vanje – ističu oni.

Pročitajte još

– Konfuzna konferencija za novinare MUP i Tužilaštva izaziva sumnju da institucije nisu na vrijeme preduzele sve korake. Da je bilo odgovora na vrijeme, možda ne bi bilo dvostrukog ubistva, ili možda glavni osumnjičeni ne bi bio u bjekstvu. SDS treba da se stidi, umjesto da se hvali ovakvim djelovanjem institucija – zaključuje se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Podsjetimo, tijelo djevojčice Vanje Gorčevske (14) pronađeno je u nedjelju, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umiješano je pet osoba. Vanja je nestala 27. novembra ispred svoje zgrade, a ubijena je istog dana oko 10 časova, na svega 40 minuta od porodičnog doma, prenosi Blic.

Njenom ocu je određen pritvor, iako je negirao krivicu. Glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo nalazi se u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije