Svijet

(FOTO) PAKLENI PLAN ZA BIJEG Ovo je mapa kretanja Vanjinog ubice, u rekordnom roku od Skoplja, preko Beograda, stigao u Tursku, a jedno ga je odalo

Sumnja se da je Ljupče Palevski 30. novembra vozilom "škoda super B" kojim je upravljao njegov advokat prevezen u Srbiju.

 Ljupčo Palevski
FOTO: VASKO EFTOV MUP SJEVERNE MAKEDONIJE/RINGIER

On je u Srbiji prenoćio u hotelu, odakle ga je sutradan druga osoba iz Skoplja, sa džipom “lend rover” odvezla preko graničnog prelaza Gradina u Bugarsku, i potom u Tursku, preko graničnog prelaza Kapetan Andrevo.

– Juče smo obavijestili da je jedno lice iz Skoplja njegov advokat odvezao u Srbiju svojim vozilom “škoda superb”, gdje je ostavljen u hotelu. Odatle, narednog dana, još jedna osoba iz Skoplja preuzima džip “lend rover” i ulazi u Republiku Bugarsku preko graničnog prelaza Gradina. Prelazi cijelu Bugarsku i ulazi u Tursku – rekao je ministar Oliver Spasovski.

FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Kako je saopštio ministar, u Turskoj odlazi u grad Balikesir što su makedonske službe iz odjeljenja za međunarodnu policijsku saradnju saznale.

– Plan je bio da se pravi da taksijem ide u Istanbul, ali on je ipak ostao tamo u Balikesriju, glavnom gradu istoimenog administrativnog okruga u zapadnoj Turskoj koji se graniči sa dva mora, a grad se nalazi na udaljenosti od oko 280 kilometara od najvećeg turskog grada Istanbula – kaže ministar.

Dodao je da ga je turska policija uhapsila dok je šetao jednim od auto-puteva oko Balikesira.

Postavljao fotografije puta za Tursku

Juče je uhapšen i pomagač Stefan Dimkovski iz Strumice, koji ga je iz Srbije preko Bugarske vodio u Tursku.

Njega je juče poslije podne uhapsila makedonska policija na graničnom prelazu Dojrani, i on je u pritvoru. Čudno je što je on sam na Fejsbuk postavio fotografije rute istog dana kada se vozio sa osumnjičenim za ubistvo Palčom.

Nakon što je uhapšen na graničnom prelazu, detaljno je ispričao planove i lokacije bjegunca, otkrio na kojoj će tačno lokaciji boraviti u Turskoj.

Vanja mučki ubijena

Podsjetimo, Vanju je ubica ubio jer se plašio dokaza koje bi policija mogla da pronađe u istrazi koja je već započeta odmah nakon prijave.

Osim što je ubijena, Vanja Gorčevska je i zakopana u okolini Skoplja. Ovo je saopštio ministar unutrašnjih poslova Spasovski. Prema njegovim riječima, MUP ima u pritvoru izvršioce dva ubistva – djevojčice Vanje i Pančeta Žežovskog.

Pročitajte još

– U vezi sa dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, tri osobe su u pritvoru, jedna je van zemlje, a peta osoba, otac maloljetnice, jeste privedeno, obavljeno je saslušanje, mjere će uzeti po nalogu Tužilaštva. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedno od osoba, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog djela, kako bi od majke iznudilo novac, kako bi ubuduće svi umiješani imali materijalne koristi – kaže Spasovski.

Pritvor za ostale osumnjičene

U međuvremenu, određen je pritovor do 30 dana četvorici osumnjičenih koji su ranije uhapšeni na teritoriji Makedonije, među njima je i Vanjin otac. Kako je saopšteno iz Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje, istražni postupak se vodi protiv pet osoba, od kojih su četiri kao saizvršioci izvršili dva krivična djela “otmica” i dva ubistva na svirep način, od kojih je ubistvo maloljetne osobe i ubistvo iz koristoljublja, dok im je peti osumnjičeni pomogao u izvršenju krivičnog djela otmice maloljetne osobe.

Za šta se sumnjiče?

Osumnjičeni za ubistvo Vanje i Pančea, pored Ljupča Palevskog Palča, su i Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, koji su priznali krivicu. U slučaj je, prema istrazi, umiješan i Vanjin otac Aleksandar, koji je navodno sa ostalim osumnjičenima dijelio informacije o kretanju svoje kćerke, a koji je na saslušanju negirao djela koja mu se stavljaju na teret, prenosi Blic.

Takođe, prema navodima tužioca, postoji osnovana sumnja da su 22. novembra četvorica osumnjičenih, u skladu sa prethodnim dogovorom, kidnapovali Žeževskog iz njegovog doma u Velesu, sa namjerom da ga natjeraju da im da svoj “citroen” koji bi iskoristili za otmicu Vanje. Nakon što su mu ušli u kuću, fizički su ga napali, vezali, spakovali u auto, odveli van grada, ubili i zakopali.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije