Iz našeg ugla

Da li sve ide iz kuće?

Slučajevi vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj izmiču kontroli.

Jovana Stokuća
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Ko je odgovoran za sve više ovakvih pojava, sistem ili porodica kao primarna zajednica?!

Posljednji slučaj brutalnog premlaćivanja je iz banjalučke škole Vuk Karadžić kada je maloljetnik zaradio batine na velikom odmoru ispred škole.

Njega su pretukla 3 napadača sa fantomkama na glavi. Na sreću, dječak nije teže povrijeđen, ali to svakako nije izgovor da se neko konačno krajnje ozbiljno ne pozabavi ovim problemom.

Imali smo nedavno i primjer u regionu, tačnije u Srbiji kada je učenik brutalno pretukao profesora. Kasnije se ispostavilo da je maltretiranje trajalo duži vremenski period. Zamislite samo taj apsurd, profesor je nekad bio institucija poštovanja i uvažavanja, a danas je izgleda vreća za udaranje.

Sjećamo se i Sarajeva prije nekoliko mjeseci, slučaja masovne tuče učenika ispred škole u kojoj su povrede zadobila 2 maloljetnika.

Pročitajte još

Ovo su pojave koje zahtjevaju hitnu intervenciju nadležnih i pojave koje pokreću brojna pitanja rupa u sistemu, a i u porodici.

Gdje su te rupe? Da li u sistemu? U vaspitanju? Da li važi ona stara „da sve ide iz kuće“?

Zbog čega nam postaje svakodnevica da nam djeca izrastaju u nasilnike i da postaje skoro pa normalnost da non stop imamo priliku da čujemo za ovakve slučajeve.

Ovome se sistemski mora stajati u kraj. Ne želimo da nam djeca usvoje agresivnost i devijantno ponašanje kao nešto normalno i prihvatljivo jer to nije i nikada neće biti.

Ne želimo više da čitamo ovakve vijesti, već želimo da naša djeca odrastaju zdravi i u zdravoj sredini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu