Iz našeg ugla

Misterija Vorholovog Frankenštajna

Mladen Kalpić u odličnom eseju o Vorholovom i Morisejevom filmu “Meso za Frankenštajna” pominje moju studiju “Okultura”, gdje sam naveo jednu od Vorholovih izjava da su njegovi porijeklom bili Lužički Srbi.

Vladimir Đurić Đura
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kalpić je, preciznije, pronašao da su Vorholovi preci zapravo Rusini, iz nekadašnje “Lemko republike”, koja se nalazila na granici Slovačke i Poljske.

Vorholovi preci su živjeli u oblasti Mikovo, prije nego što su emigrirali u Ameriku. Ova oblast je u srednjevjekovna vremena bila poznata kao “Bijela Hrvatska”, koja se graničila sa “Bijelom Srbijom”, a Konstantin Porfitogent je pisao da je narod iz ta dva područja u sedmom vijeku naselio Balkan. Lužički Srbi su ostali i dan-danas na teritoriji “Bijele Srbije”.

U svakom slučaju, Vorhol je bio ponosan na svoje slovensko porijeklo. Zajedno sa svojim poslovnim i emotivnim partnerom, rediteljem Polom Morisijem, kupio je plac na obali okeana u blizini Njujorka i nazvao ga “Eothen” (Sa istoka). Bio je medijski pokrovitelj Morisijevog filma “Meso za Frankenštajna” iz 1973. godine, u kom su Srbi glavni junaci. Doktor Viktor Frankenštajn, slavni junak romana Meri Šeli, u tom filmu živi u Srbiji. U svom dvorcu on pokušava da napravi novu rasu Super Srba, koja će zbog svog moćnog libida pokoriti čitav svijet. Seksualni monstrum, napravljen od dijelova tijela mrtvih Srba koje donosi sa groblja, dobija i svoju pohotnu partnerku.

Morisejeva  i Vorholova horor parodija nastala je po ideji Romana Polanskog, koji je trebalo da prvobitno režira taj film. Svojim idejama priču su kasnije dopunili slavni scenarista Tonino Gvera i sam Morisi. U ovom bizarnom kemp ostvarenju, između ostalih, glume poznati Morisejevi glumci Udo Kir i Džo de Alesandro. Glavni par, potentnog Frankenštajna i njegovu djevojku, glume Srđan Zelenović i tadašnja pin ap ljepotica Dalila De Lazaro. Nabildovani i obdareni Srđan Zelenović, koji je poznat i po ulozi u filmu “Nedostaje mi Sonja Heni”, nije baš mnogo ličio na Borisa Karlofa, ranijeg Frankenštajna, bio je svakako jedan od ličnih favorita homoseksualnog para Vorhol i Morisi.

Zašto su Srbi baš izabrani najpotentniji seks narod? U filmu doktor Frankenštajn to objašnjava tako što kaže da su Srbi pravi nastavljači helenske tradicije i genetike. Za dalje čitanje na ovu temu preporučujem knjige Saše Radojevića i Gorana Gocića.

Svoju privrženost “istočnom” slovenskom porijeklu Vorhol je još jednom iskazao 1984. godine kada je prihvatio da za Olimpijadu u Sarajevu napravi slavnu pop art ikonu takmičara u brzom klizanju. Na Vorholovom grobu u Betel parku u Pensivaniji na nadgrobnoj ploči iznad njegovog imena nacrtan je ruski pravoslavni krst.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu