Politika

"Da se pitalo EU ne bi imali nijednu vakcinu" Vučić poručio da je šokiran uvođenjem kovid pasoša

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je šokiran idejom evropskih lidera o uvođenju kovid pasoša u Evropi i to smatra sramotnom i antievropskom odlukom, ako do nje dođe.

"Da se pitalo EU ne bi imali nijednu vakcinu" Vučić poručio da je šokiran uvođenjem kovid pasoša
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kovid pasoši gaze najviše evropske vrijednosti slobodu kretanja i izbora.

– Sve najgore mislim o antivakserima, ali ko ste vi da ograničite nekome kretanje ako ne želi ili ne može da primi vakcinmu – ukazao je Vučić.

On je ocijenio da time pokazuju da im je stalo samo do unutrasnjih kretanja i da je pritisak unutrašnjih politika veliki, ali poručuje da će Srbija najbrže vakcinisati i omogućiti građanima da putuju, a “za njih ćemo uvesti kovid pasose”.

Pročitajte još

Napominje i da će sada kod nas pritisak mladih da se vakcinišu biti veliki, a intencija je da se zaštite najprije stariji ljudi.

Napominje i da će danas na Sajmu biti vakcinisano 600 diplomata.

Istakao je da je Srbija peta u svijetu po vakcinaciji, i da su ispred samo Izrael, Sejšeli, Emirati, i Velika Britanija, a da je po revakcinaciji prva u Evropi.

Jutros u 9.50 bilo je 509.000 revakcinisanih osoba, naveo je Vučić.

– Da sam se ranije vakcinisao svaki dan bi bilo o tome u medijima. Nije u pitanju jedna vakcina već princip – napomenuo je Vučić.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da u Srbiju stignu vakcine, Si Ðipingu, Borisu Džonsonu, Indiji…

On je dodao i da su zvaničnici u početku primali vakcine da bi motivisali građane ali da sada ljudi vide da su vakcine dobre i bezbjedne.

Da je bilo po EU ne bismo imali nijednog vakcinisanog, ukazuje Vučić.

– Mi smo na evropskom putu, a vi uvodite kovid pasose za Zapadni Balkan, a koliko ste nam dali vakcina – nula iz Kovaksa – ukazuje on i napominje da se EU vakciniše više od dva mjeseca, li i da smo mi bili pametni i snalažljivi.

– Vidite koliko su bogati uzeli samo da siromasni ne dobiju vaccine – navodi Vučić i najavljuje da ćemo mi u narednom periodu dobiti još od Moderne milion i po, kao i kineske, ruske.

Ponašaćemo se i mi kao “pijani milioneri” kaže i napominje da novca za vakcine imamo i da ćemo se za njih boriti.

Ocjenjuje i da će problemi sa pandemijom biti prevaziđeni i da će se normalno živjeti kada bude dva miliona revakcinisanih.

Kaže i da će slučajno 5. marta, na njegov rođendan, doći 500.000 kineskih vakcina.

Zatim će stizati Fajzer, a očekuje i da će nešto ipak stići i iz Kovaks programa.