Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić: Očekujemo da se prekine praksa suđenja samo Srbima

Politika
Autor:

Foto: Hepi TV/Screenshot

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je izrazio nadu da će Specijalni sud za zločine na Kosmetu prekinuti praksu ranijih međunarodnih sudskih instanci da sude uglavnom Srbima.

– Bez obzira koliku rezervu imamo prema ranijim međunarodnim sudovima jer su do sada sudili uglavnom Srbima, očekujemo da se ta praksa promijeni – rekao je Dačić novinarima.

Komentarišući pozive koje je Specijalni sud u Hagu uputio za nekoliko pripadnika terorističke OVK na saslušanje u Hag, Dačić je istakao da je zvanični Beograd više puta naglašavao da je vrijeme da taj sud počne da radi.

Dačić je naglasio da se zvanični Beograda nada da zločini na Kosmetu neće ostati nekažnjeni, dodavši da zbog politizacije te teme u Prištini ne želi detaljnije govoriti o tome.

– Sigurno je da svi oni isto misle kada je u pitanju nezavisnost Kosova i da svi opravdaju zločine OVK – rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Priština ne ispunjava odredbe Briselskog sporazuma i da je dijalog “klinički mrtav”.

– Vidjećemo da li će “reanimatori” uspjeti da ožive dijalog koji je prekinut zbog prištinskih taksa na srpsku robu – dodao je Dačić.

On je podsjetio da mu je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton nedavno u Vašingtonu rekao da SAD znaju da problem nije u Beogradu, nego u Prištini.

Dačić je ponovio da se stav administracije američkog predsjednika Donalda Trampa o Kosmetu razlikuje od prethodne pozicije demokrata u SAD za koje je “nezavisnosti Kosova bila gotova stvar”.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je krajem prošle sedmice Bolton u razgovoru sa Dačićem istakao riješenost aktuelne američke administracije da podrži što skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO