Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić: Protivljenje pojedinih država razgraničenju Beograda i Prištine je LICIMJERNO

Politika
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Licemjerno je to što se pojedine države protive razgraničenju Srbije i Kosova jer je to isključivo pitanje dogovora Beograda i Prištine u koje niko sa strane ne treba da se miješa, kaže prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Ko može da ospori Srbiji da se bori za svoj nacionalni i državni interes. Ako svi kažu da treba da bude dogovor, onda je to dogovor, a ako svi kažu da Srbija treba da prizna Kosovo to nije dogovor, to je ultimatum koji Srbija nikada neće prihvatiti – rekao je Dačić.

Kako je kazao, “to što se zalažemo za dogovor ne znači da smo mi slabi”.

– Srbija samo brani svoje interese i stavove, a oni koji su priznali Kosovo nemaju moralno pravo da govore o principu nepromjenljivosti granice – naveo je Dačić.

Zbog toga je, kaže, na današnjem ministarskom skupu PSuJIE u Banjaluci više puta morao žestoko da reaguje na diskusije predstavnika iz nekih okolnih zemalja koje su nas, kako je rekao, od starta napadale zbog ideje o razgraničenju.

Ocjenjujući da je riječ o licemjerju tih zemalja, Dačić kaže da neko ko je priznao kosovsku nezavisnost nema prva da priča o tome da teba sačuvati postojeću granicu Kosova. Kada su neke zemlje donosile odluku o priznanju kosovske nezavisnosti, kazao je on, granice Kosova nisu postojale, već je postojala i sada postoji samo administrativna linija.

– Kosovo nije članica ni UN, niti Oebsa niti EU. Kosovo se u evropskim dokumentima vodi kao teritorija, a ne kao država, SSP koji je potpisan sa Kosovom nije isti kao onaj koji ima Srbija, a i vizna liberalizacija se donosi na teritoriju Kosovo – istakao je šef srpske diplomatije.

Zato je, kaže, istakao da je dogovor Beograda i Prištine “naš bilateralni dogovor” koji se ne tiče bilo koga trećeg.

– U tom smislu nemamo namjeru da trpimo licemjerne stavove zemalja koje su priznale Kosovo – rekao je Dačić, i dodao da je hrvatsku koleginicu Mariju Burić zamolio da premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prenese da je to što priča o Badinteru i Badinterovoj komisiji neistina.

Stav Badinterove komisije, koja se (1991. godine) bavila granicama republika bivše Jugoslavije bio je da bivša SFRJ treba da se raspadne po republičkim granicama i nikada nigdje nije bilo pmenuto pitanje srpske pokrajine Kosova. Tada je čak, podsjetio je, Badinterova komisija rekla da se međurepubličke mogu mijenjati ako o republike o tome podstignu dogovor.

Zato je, kaže, svaki stav o nepromjenjivosti granice neprincipijelan i licemjeran.

Dačić je pomenuo i primjera Bugarske, odnosna premijera Bojka Borisova, čiji stav je prošle nedjelje na sastanku ministara u Beču bio takođe oštar po tom pitanju.

– Ukazao sam na to da je Borisov bio prisutan na trilatrali sa Vučićem i Ciprasom, kojoj smo prisustvovali Kocijaš, Zaharijeva i ja, kada su do detalja od predsjednika Srbije upoznati sa onim što je predlagao i predlaže. Tada nisu rekli ništa protiv tog stava – naveo je Dačić.

Ponovio je da je zato svako miješanje sa strane kada je riječ o dogovoru Beograda i Prištine apsolutno neprimjereno.

Podsjetio je i da je Srbija svih ovih godina prilikom organizovanja nekog međunarodnog skupa Makedoniju pozivala kao Republiku Makedoniju, i da joj je Grčka zbog toga svaki put u Beogradu ulagala protest.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO