Društvo

DALEKO OD DOGOVORA Nepomirljive razlike sindikata i poslodavaca o Zakonu o radu

Do planiranih izmjena i dopuna Zakona o radu u Srpskoj, kojim nisu baš zadovoljni ni radnici, ni poslodavci, neće se doći lako, a teško i da će nacrt novih odredbi ugledati svjetlo dana do kraja ove godine.

DALEKO OD DOGOVORA Nepomirljive razlike sindikata i poslodavaca o Zakonu o radu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ocjenjuju to za Srpskainfo i predstavnici sindikata i poslodavaca koji su u prethodnih nekoliko mjeseci češljali Zakon o radu u Srpskoj i predlagali kako bi ovaj ključni zakon za oblast rada i radničkih prava trebalo izmjeniti.

Njihove ideje o tome su, pokazalo se ipak, toliko različite da malo ko vjeruje da će stavove uskoro moći da usaglase.

I u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kažu da je za ovu godinu predviđeno razmatranje nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ali da “dinamika ove aktivnosti u značajnoj mjeri zavisi od postizanja saglasnosti svih uključenih strana o sadržaju i obimu izmjena”.

Nastoji se, kažu, postići konsenzus svih strana oko svih ključnih izmjena, jer je riječ o jednom od najvažinijih sistemskih propisa.

Osnovni zahtjevi sindikata u vezi odredbi Zakona o radu odnose se na jasnije propisivanje razlike između kolektivnih ugovora i pravilnika o radu, odnosno materije koju je moguće urediti pravilnikom, a koju kolektivnim ugovorom, te u kojim situacijama poslodavac određena prava i obaveze po osnovu rada može urediti pravilnikom o radu – navode iz Ministarstva.

Stavovi Unije udruženja poslodavaca i sindikata po ovom pitanju, međutim, potpuno su različiti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U sindikatu vjeruju da je uz pomoć ovog pravilnika previše moći ostavljeno u rukama poslodavaca u odnosu na radnike, te da je to jedna od glavnih stvari koje treba mijenjati u zakonu, ali poslodavci se ne slažu.

– Konfederacija sindikata je na posljednjem sastanku radne grupe u avgustu dostavila primjedbe na predložene izmjene i dopune Zakona o radu, a osnovne primjedbe su bile te da se plata zaposlenima u RS može isplaćivati isključivo u skladu sa zakonom o platama i kolektivnim ugovorima. To je i Ustavom zagarantovano pravo, da se plata ne može isplaćivati putem pravilnika koji je jednostrani akt poslodavca, kako je to sada uređeno.

Osim toga, sporno je i što pravilnik definiše materijalnu i drugu odgovornost radnika, gdje poslodavac sam, bez disciplinskih postupaka, kažnjava zaposlene i nema instrumenta pravne zaštite – kaže predsjednik Konfederacije Željko Tepavčević.

Među krupnijim zahtjevima je i da ubuduće ne bude moguće da se odugovlači sa potpisivanjem kolektivnih ugovora.

– Međutim, od avgusta nema nikakve nove informacije, niti sastanaka radne grupe. Nezvanična je informacija da se trenutno neće ni raditi na tim izmjenama i dopunama zakona – ističe Tepavčević.

Smatra da je Vladi prihvatljivo da ubuduće nema pravilnika o radu, već kolektivni ugovori, ali da je otpor poslovne zajednice veliki.

– Naravno da nam je neprihvatljivo izbacivanje pravilnika o radu. Ne može niko drugi uređivati odnose u preduzeću osim vlasnika, u skladu sa zakonom, i to je sasvim logično. Sindikat treba da dogovara najnižu platu i ništa više, a platu dogovaraju poslodavac i radnik direktno. Imaju i neke radikalne zahtjeve da ponovo uvedu disciplinsku komisiju i slične stvari, koje ničemu ne služe. Apetiti su porasli, a tolika je razlika u svemu, da je pitanje da li će to uopšte biti u proceduri, a nema šanse da to bude do kraja godine – ističe predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, dodajući da zajedničke verzije izmjena ovog zakona još nema.

Tepavčević: Pogrešno je i da se odustane

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Željko Tepavčević

– Bilo bi pogrešno da se odustane od izmjena zakona o radu. Sama činjenica da smo mi dostavili 37 primjedbi, a Savez sindikata RS je imao i svoje, znači da taj zakon nije dobar sa gledišta sindikata.

I poslovna zajednica je iznosila svoje nezadovoljstvo, ali u smislu ukidanja nekih prava, socijalnog dijaloga i slično, ali i to govori da zakon nije dobar, posebno jer je donesen po hitnom postupku. Ove izmjene se ne smiju na taj način raditi – kaže Željko Tepavčević.