Sudbine

Dan kada je umro Šaban Bajramović: Uz zvuke trube i humanitarnom akcijom Nišlije obilježile 13. godišnjicu smrti kralja romske muzike

Uz zvuke trube i humanitarnom akcijom, u Nišu je danas obilježena 13. godišnjica smrti Šabana Bajramovića.

Dan kada je umro Šaban Bajramović: Uz zvuke trube i humanitarnom akcijom Nišlije obilježile 13. godišnjicu smrti kralja romske muzike
FOTO: KONSTADIN KAMENOV/RAS SRBIJA

Kralj romske muzike preminuo je u 72. godini života od srčanog udara 8. juna 2008.godine, od kada članovi „Crnih mambi“, benda koji nastavlja tradiciju orkestra sa kojim je nastupao, obilježavaju tužni jubilej.

Festival “World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)“, koji Crne Mambe organizuju već četvrtu godinu, ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije održaće krajem juna, ali je dan sjećanja na Šabana obilježen izvođenjem jedne od najpoznatijih njegovih numera “Sajbija” i humanitarnom akcijom organizacija „Operimo ruke otvorimo srce“ i „Anđeli čuvari“ iz Valjeva kao i Federacije osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROS) iz Niša.

Pročitajte još

– Festival „Me sem Šaban“ koji se tradicionalno održava svake godine odložen je za 20. jun kada će se predstaviti gosti i „Crne mambe“, bend koji je pratio Bajramovića. Zbog epidemioloških mjera, sada smo se odlučili da obilježavanje i sjećanje na njega bude u humanitarnom karakteru, a koncerte ćemo naknadno najaviti, kaže Nebojša Saitović, frontmen “Crnih mambi” i predsjednik FROS.

Statua Šabana Bajramovića na konjskoj zaprezi ispraćena na vječni počinak u Nišville

Pored njega i predstavnika opština obilježavanju je prisustvovala Vesna Lazić, predsjednica Udruženja “Anđeli čuvari” iz Valjeva, koja je već pomagala niške mališane.

Predstavnicima svih pet niških opština – Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja uručena je humanitarna pomoć koju će oni rasporediti niškim školama prema potrebama.

Kako je Blic pisao, Bajramović je bio jedan od najvećih romskih pjevača svih vremena. Šaban je muzičku karijeru počeo ne nesvakidašnji način, tako što je u devetnaestoj godini zbog ljubavi pobjegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku gdje je i počeo da se bavi muzikom. Prvu ploču je snimio 1964. godine, a iza njega je ostalo oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao oko 700 pjesama. Preko dvadeset godina je bio na čelu grupe „Crna mamba“ sa kojom je obišao pola svijeta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji, a spektakularne koncerte održao je širom svijeta. Snimao je i filmove: Sa Goranom Paskaljevićem „Anđeo čuvar“ (1987), sa Milanom Jelićem „Nedeljni ručak“ (1982), sa Stoletom Popovim „Ciganska magija“ (1997). Britanski časopis Tajm uvrstio i u 10 najvećih bluz pjevača svih vremena.

Na listi opreme koja je donirana nalaze se četiri difuzera za dezinfekciju ruku , 4.700 komada dječjih zaštitnih maski, 1.000 komada zaštitnih maski za odrasle, magnetne table za učenje, kompleti zidnih postera za realizaciju sadržaja iz nastavnih predmeta, „montesori“ edukativni sto (za učenje kroz senzorna iskustva i preko 40 aktivnosti), obrazovne igre za učenje, knjige sa bajkama basnama i drugim edukativnim sadržajem, slikovnice ali i kompleti dječje garderobe i obuća, piše Blic.

Prihvati notifikacije