Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DANSKA PRVA POPUŠTA KORONA VIRUSU Sljedeće sedmice otvaraju škole i vrtiće

Svijet
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danska je prva evropska zemlja koja je najavila značajnije ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije korona virusa, ali stručnjaci upozoravaju da se u svemu tome krije i velika opasnost.

Premijerka Mete Fredriksen najavila je da će država nakon Uskrsa otvoriti vrtiće i osnovne škole za prvih pet razreda. Danska se na ovaj potez odlučila kako bi olakšala roditeljima brigu za djecu koju nemaju gdje ostaviti dok su na poslu.

– Potpuno mi je jasno da učitelji i roditelji strahuju od moguće zaraze. Zato djeca trebaju tokom nastave biti što je više moguće vani, a škole ih u učionicama moraju razdvojiti na odgovarajuću udaljenost. Škole će morati dodatno pripaziti na higijenu, a onaj ko pokaže i najmanje simptome bilo kakve bolesti neka ostane kod kuće – rekla je premijerka.

Djeca starijih razreda u školu neće krenuti prije 10. maja, a voditeljka državne epidemiološke službe Kare Molbak rekla je da su nove odluke donesene na temelju povjerenja prema građanima, prenosi Klix.

– Znamo da se zdravstveni sistem neće raspasti, ali to ne znači da se možemo početi ponašati kao prije, nego i dalje moramo biti odgovorni. Moramo paziti jedni na druge jer ćemo u protivnom otići u crveno – rekla je Molbak.

Ipak, uspjeh Danske u potiskivanju epidemije korona virusa mogao bi uzrokovati probleme u narednim danima, upozoravaju stručnjaci, a prenosi Metro. Skandinavska zemlja bila je jedna od prvih u Evropi koja je ušla u potpuno zatvaranje, što je rezultiralo brzim ravnanjem krivulje novih slučajeva.

Najave ponovnog otvaranje vrtića i osnovnih škola mnogi smatraju rizikom, jer sve dok se ne nađe uspješan lijek za korona virus postojaće opravdan strah od ponovnog vraćanja pandemije.

Profesor Alan Randrup Tomsen, stručnjak za virusne bolesti na Univerzitetu u Kopenhagenu, upozorio je da bi Danska možda morala duže zadržati ograničenja kretanja i poslovanja dok se virus širi na kontrolisan način, što dugoročno uzrokuje veću ekonomsku štetu.

Za Jilands-Posten on je rekao da što je manji broj ljudi koji se zaraze, to duže traje vrijeme dok se ne stvori širi imunitet cijele populacije.

Danska dosad bilježi 5.402 slučaja zaraze korona virusom, a broj umrlih je 218.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO