Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MORAJU DOKAZATI VEZU Danska otvara granice za razdvojene partnere, ali uz JEDAN USLOV

Svijet
Autor:

Foto:YURI KOCHETKOV/EPA

Karantin i socijalno distanciranje razdvojilo je mnoge parove širom svijeta. Danska je sada dopustila građanima čiji su partneri u drugim zemljama da ponovno budu zajedno, ali pod jednim uslovom. Moraju dokazati da su pola godine u vezi.

Vlada je u ponedjeljak ublažila mjere što je omogućilo pojedinim građanima iz susjednih zemalja da uđu u Dansku, navodi CNN.

Ovo se odnosi samo na stalne stanovnike susjednih država Danske – Njemačke, Švedske, Norveške i Finske. Ovu odluku u Danskoj neki smatraju kontroverznom, jer oni koji žele preći granicu moraju dokazati policiji da su u vezi najmanje šest mjeseci. Vlasti su donijele ovaj zakon na način da traže samo potpisanu izjavu od partnera kao dokaz da su zajedno, prenosi Klix.

– Policija je tražila od ljudi da dokažu vezu. Dokaz mogu biti ljubavna pisma ili fotografije ili takve slične stvari – rekao je portparol danske policije.

Danska je 13. marta privremeno zatvorila svoje granice za strane državljane kako bi suzbila širenje koronavirusa. Ministarstvo pravde saopćilo je kako Danska razmatra o ponovnom otvaranju granica s nordijskim zemljama i Njemačkom. Danska sastavlja i plan za turizam o čemu će se vlada oglasiti do 29. maja.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO