Politika

"Debakl višedecenijskih laži i podvala" Dodik komentarisao usvajanje Rezolucije o Srebrenici, pa se dotakao šefa hrvatske diplomatije

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da diplomatski uspjeh 21. vijeka, kako je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, okarakterisao Rezoluciju u Srebrenici, nije ništa drugo do debakl višedecenijskih laži i podvala koje su bosanski muslimani plasirali po svijetu.

"Debakl višedecenijskih laži i podvala" Dodik komentarisao usvajanje Rezolucije o Srebrenici, pa se dotakao šefa hrvatske diplomatije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Diplomatski uspjeh 21. vijeka, kako ga pompezno Bećirović nazva, alatka je u rukama zapadnih zemalja koje ovog ljeta i jeseni očekuju izbori. Pošto nemaju odgovor na događaje u Gazi, svojim biračima ponudiće Rezoluciju koja se tiče muslimana, ali na nekoj drugoj tački svijeta – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na to da danas čak 109 država svijeta ne podržava Bećirovićevu verziju događaja u Srebrenici u julu 1995. godine i praktično osporavaju odluke suda koje su osnovale upravo Ujedinjene nacije.

Priznavši da je Rezoluciju o Srebrenici spremao u tajnosti, Dodik kaže da je Bećirović priznao da je radio nešto neprihvatljivo i kvarno, jer da to nije tako, zašto bi se to radilo u tajnosti.

– Priznao je da ne poštuje Ustav BiH, ni zakone BiH, jer, osim što je Rezolucija rađena tajno, u UN je završila protivustavno, bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH. Ni pres konferencija o kojoj govorim, ni njegovi istupi u Njujorku nisu bili u ime BiH, iako se on konstantno trudi da stavove Bošnjaka isporučuje kao stavove BiH – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Rezolucija o Srebrenici je i pranje ambasadora BiH pri UN, Zlatka Lagumdžije, pred muslimanima zbog Alžirske grupe koju je izručio na Gvantanamo i pokušaj da kroz podršku Islamske vjerske zajednice sjedne na stolicu bošnjačkog lidera i okonča vladavinu dinastije Izetbegović.

Sama činjenica da se Bećirović pravda zbog ove rezolucije, govori da je svjestan da je ovo dovelo u pitanje postojanje BiH, kaže Dodik i napominje da Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi ni miru, ni suživotu već je direktna prijetnja srpskom narodu u BiH.

– No Bećirović ne zna, jer i ne može da zna, da narod koji je preživio genocid niko ne može zastrašiti – zaključio je Dodik.

Bećirović je istakao kako su “mnogi mislili da nikada neće dočekati ovu rezoluciju u UN, ali da su nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli”.

Bećirović je u obraćanju poslije usvajanja Rezolucije rekao da iza tog “uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad”, da je to “jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. vijeku.

On je tada izjavio da je aktivnosti u vezi sa rezolucijom pokrenuo na početku mandata, a intenzivirao prije 12 mjeseci, te pojasnio kako “nisu puno pričali, ali su puno radili” kao i da je riječ o jednom od “najkompleksnijih projekata koji je podrazumijevao mnoge aktivnosti”.

Pročitajte još

Dodik odgovorio Grlić Radmanu

Dodik je izjavio danas da bi Hrvatska poslije sponzorisanja Rezolucije o Srebrenici trebalo da ćuti jer je upravo NDH počinila nesporan genocid nad srpskim narodom.

Dodik je rekao da se šef hrvatske diplomatije, Gordan Grlić Radman, danas, nakon sponzorisanja Rezolucije, poziva na održivost BiH kao zajednice dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, a nije mu smetalo što je sporna Rezolucija stigla u Ujedinjene nacije upravo kršeći načela koja on danas promoviše.

– Nije mu smetalo ni to što su za Rezoluciju u UN lobirala dva bošnjačka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. A načela jednakosti se sjetio zbog knjige koja je promovisana u Sarajevu, a koja Srbiju i Hrvatsku tretira kao agresore na BiH – rekao je Dodik nakon što je Grlić Radman reagovao zbog knjige koja uključuje i Hrvatsku kao agresora, navodeći da je to neprihvatljivo i da je Hrvatska aktivno učestvovala u održivoj BiH.

Ako regularna vojska Hrvatske nije bila u građanskom ratu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da bi bilo dobro da Grlić Radman objasni ko je sravnio sa zemljom Mrkonjić Grad.

– Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala nijednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učešću Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat – napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se u BiH više puta javlja kao sponzor, s tim da bi neka sponzorstva sada rado zaboravila, ali ne može zbog presuda Suda na čije odluke se Radman danas poziva, ali u drugom kontekstu.

– Hrvatska bi sada trebalo bar da ćuti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom – zaključio je Dodik.

Radman je reagovao zbog knjige koja je predstavljena u Sarajevu, u izdanju jednog bošnjačkog udruženja, navodeći da će se morati objasniti narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i istorijska istina”.

Grlić Radman je istakao da se nikako ne mogu upoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako “ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu