Politika

"DEBLOKADA PROJEKATA JE ZNAČAJNA" Nešić o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine odličan je iskorak u stabilizaciji regiona, ocijenio je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić.

"DEBLOKADA PROJEKATA JE ZNAČAJNA" Nešić o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Kako ističe, jako je značajno da su u doba opšte ekonomske krize deblokirani veliki infrastrukturni projekti koje je do sada stopirala Priština.

– Sporazum ima tri aspekta: ekonomski, bezbjednosni i kulturno-istorijski. Deblokada velikih infrastrukturnih projekata jako je značajna i sa stanovišta sanacije ekonomskih posljedica pandemije korona virusa. Moram priznati, mene, kao Srbina i vjernika, posebno raduje dio koji se odnosi na zaštitu SPC i vraćanje njene imovine. Ujedno me sramota što živim u državi u kojoj ne postoji ni minimum volje da se SPC vrati njena imovina u Sarajevu – ističe Nešić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, kaže on, uradio “sjajan posao jer ne samo da nema govora o priznanju tzv. Kosova, nego je stavljen jednogodišnji moratorijum na zahtjeve za članstvo u međunarodnim organizacijama”.

– Slobodno možemo reći da je protekla sedmica istorijska za cijeli region. Osim ovog sporazuma, u Crnoj Gori je došlo do demokratskih promjena kojima će biti riješeno pitanje otimačine imovine SPC i vraćena unutrašnja stabilnost državi – smatra lider DNS-a.

Po njegovim riječima, vrijeme je da i u BiH shvate da ne treba da ostanemo ”crne ovce u regionu”, i da se “svi okrenemo rješavanju ekonomskih problema i izgradnji dobrih odnosa u regionu”.