Hronika

DETALJI DRAME U SARAJEVU Otrovalo se šest osoba, od kojih troje djece

Šest osoba, od kojih troje djece, zatražilo je ljekarsku pomoć, epilog je nesrećnog slučaja koji se preksinoć oko 19 časova dogodio u stanu u Zagrebačkoj ulici broj 31 u Sarajevu, nakon što se posumnjalo na curenje gasa.

DETALJI DRAME U SARAJEVU Otrovalo se šest osoba, od kojih troje djece
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

Svi oni su imali lakše simptome trovanja, najvjerovatnije ugljenmonoksidom, pa su nakon zbrinjavanja u Kliničkom centru pušteni na kućno liječenje.

Prekinut dotok

U stanu u kojem je bilo više osoba drama je uslijedila nakon što je, kako je prijavljeno, dijete izgubilo svijest u kupatilu. Ubrzo je pozlilo jednoj ženi i drugoj djeci te su svi hitno prevezeni u Klinički centar, a ljekarsku pomoć je zatražilo još troje odraslih.

Odmah je alarmirana policija, kao i radnici “Sarajevogasa”, čija je ekipa izašla na teren oko 21 čas i odmah prekinula dotok gasa u unutrašnje gasne instalacije vlasnika stana.

Detaljnim pregledom gasne instalacije i priključenih gasnih aparata stručna ekipa “Sarajevogasa” je uočila da je priključena kuhinjska napa. Vlasnik je potvrdio da su tokom dana istovremeno radili i kuhinjska napa i bojler. Nakon što je vlasniku skrenuta pažnja da kuhinjska napa i bojler ne mogu istovremeno raditi, napa je isključena – saopšteno je iz “Sarajevogasa”.

Nakon dvije provjere nije registrovano curenje prirodnog gasa na unutrašnjoj gasnoj instalaciji.

Izvukla kiseonik

Uviđaju u stanu prisustvovao je i vještak protivpožarne zaštite Ferhat Ibrak, koji je pojasnio kako je došlo do trovanja ukućana.

– Napa nije bila priključena na dimnjak. Ona smije istovremeno raditi kad i bojler, ali mora imati dovoljno dotoka kiseonika u tim prostorijama. Ako je napa uključena pa izvuče kiseonik iz te prostorije, onda počne vraćati produkte sagorijevanja iz bojlera i dođe do trovanja, kao što je bilo u ovom slučaju – rekao je vještak Ibrak.

On je objasnio da u tom slučaju dolazi do skupljanja raznih vrsta otrovnih supstanci, a najopasnija je ugljenmonoksid.

Prijatelji osjetili miris

Sve se odigralo kada su u stan na žalost pristizale komšije i prijatelji jednog preminulog stanara. Oni su prvi i osjetili miris gasa te tako spriječili daleko teže posljedice. Djeca i žena su bili gosti u tom stanu, došli su u posjetu prijatelju.

(Avaz)