Svijet

DIM VIDLJIV IZ SVEMIRA Požari haraju Amazonskom prašumom, predsjednik Brazila optužuje NJIH

Brazilska vlada nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u Amazonskoj prašumi, rekao je u četvrtak predsjednik Jair Bolsonaro.

DIM VIDLJIV IZ SVEMIRA Požari haraju Amazonskom prašumom, predsjednik Brazila optužuje NJIH
FOTO: RUSSIAN FEDERATION SERVICE AVIATION FOREST PROTECTION/EPA

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) saopštio je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 odsto.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio sedmicu nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, prenosi BBC.

INPE je saopštio da je samo od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9.500 požara te da svake minute svakog dana izgori površina prašume veličine više od 1,5 fudbalskih igrališta.

Dim od ovih požara, koji se sada vidi i iz svemira, širi se sve do obale Atlantika, pa su tako u ponedjeljak obavili 2.700 kilometara udaljeni Sao Paulo i pretvorili dan u noć na oko sat vremena.

Amazonija je veća od Evrope, kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području. Nemamo sredstava za to – rekao je Bolsonaro novinare.

Bolsonaro optužuje nevladine organizacije (NVO) za amazonske požare. Upitan u četvrtak ko je odgovoran za pokretanje požara odgovorio je: “Indijanci, želite li kriviti Indijance? Želite li kriviti Marsovce? … Svi su osumnjičeni, ali najveći osumnjičeni su nevladine organizacije.” Upitan da li postoje dokazi za to, odgovorio je: “Jesam li direktno optužio nevladine organizacije? Samo sam rekao da sumnjam u njih.”

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljenika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. Amazonija nema slučajno nadimak “pluća planete”. Ova prašuma proizvodi čak 20 odsto kisika koji završava u atmosferi. Kao što klimatski naučnici odavno ističu, upravo su šume, koje služe kao spremnici ugljenika i proizvođači kiseonika, ključna odbrana od globalnog zagrijavanja uzrokovanog stakleničkim plinovima. A upravo je ugljen dioksid, koji drveće apsorbuje, glavni staklenički plin.

Satelitski podaci su pokazali nagli porast požara u regiji Amazonije ove godine. Podaci govore da je dosad na području Brazila bilo više od 75.000 požara, u poređenju s nešto više od 40.000 u istom period 2018. godine.

Satelitski snimci koji prikazuju većinu područja na sjeveru Brazila prekrivena dimom, šokirali su mnoge Brazilce i pokrenuli globalni trend na Tviteru pod oznakom #prayforamazonia. Američka svemirska agencija NASA, s druge strane, tvrdi da je ukupna požarna aktivnost u Amazonskom slivu ove godine nešto ispod prosjeka. U amazonskoj regiji živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodačkog stanovništva.

Ekološki aktivisti za požare okrivljuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, nacionalistu i populistu. Tvrde da je olabavio ekološke regulacije u zemlji te da je podsticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma.

Bolsonaro pak upire prstom u nevladine organizacije (NVO) koje se bave zaštitom okoline.

– Kriminal postoji i moramo osigurati da se ovaj tip kriminala ne poveća. Uzeli smo novce NVO-ima. Oni sad osjećaju posljedice nedostatka sredstava. Stoga, možda ovi NVO tipovi čine ova kriminalna djela kako bi stvorili negativnu pažnju protiv mene i protiv brazilske vlade. To je rat s kojim smo suočeni – rekao je Bolsonaro u srijedu, aludirajući na to da požare podmeću eko-aktivisti, a ne poljoprivrednici ili rudari, koje on podržava, prenosi CNN.