Svijet

Direktor Kliničke bolnice u Zagrebu: Lijekova imamo za još pet-šet dana

Direktor Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu Ivica Lukšić rekao je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju lijekova za još svega pet ili šest dana i da bi, ako bi kriza sa korona virusom potrajala, sigurno došli u delikatnu situaciju.

Direktor Kliničke bolnice u Zagrebu: Lijekova imamo za još pet-šet dana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija – rekao je Lukšić za HRT povodom obustave isporuke lijekova i dodao da za sada nisu morali nijednom pacijentu da kažu da za njega nemaju lijekova.

On je istakao da su u ovoj ustanovi učinili sve što je moguće, ali da je problem mnogo složeniji.

– Činjenica je da je naše sistemu potrebna ozbiljna reforma. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sistema – smatra Lukšić.

Pročitajte još

On je naveo da se u ovoj ustanovi svakodnevno hospitalizuje sve više mladih, a da najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta.

– Imamo mnogo pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina, čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kiseonika ili respiratorom – kaže Lukšić.

Prihvati notifikacije