Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Direktor Željeznica RS ne zna ko NE DOLAZI NA POSAO, a prima platu

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ne znam koliko radnika u Željeznicama RS ne dolazi na posao, a prima platu. Da znam, kaznio bih i njih i one koji im to omogućavaju. Ja ne štitim neradnike, ne prikrivam zloupotrebe i nikad ne bih učinio bilo šta što je na štetu preduzeća kojim rukovodim, rekao je za Srpskainfo  Zoran Ilinčić, v.d. generalnog direktora Željeznica RS.

Nakon što je CIN objavio da neki radnici Željeznica uopšte ne dolaze na posao, ali da uredno primaju platu i vode se kao da su redovni na radnim mjestima, Ilinčić je rekao da će protiv svih odogovornih, uključujući i direktora Sektora za vuču vozova Želejznica RS Novu Panića, biti pokrenuti disciplinski postupci.

– Izuzetaka neće biti. Ukoliko se tokom disciplinskog postupka ispostavi da ima dokaza i za pokretanje nekog drugog postupka, mi ćemo to inicirati – rekao je Ilinčić i dodao da je to i ranije bila praksa u Željeznicama RS, ali da je tekst CIN-a bio samo povod da se pokrene postupak protiv Panića i drugih uključenih u najnoviju aferu.

Podsjećamo, sin direktora Nove Panića, Mladen Panić, primao je platu i evidentiran je da je dolazi na posao dok je bio u zatvoru, na izdržavanju jednogodišnje kazne, jer je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je jedan mladić poginuo.

Ilinčić je pozvao sve radnike Željeznica da, ukoliko znaju da neko ne dolazi na posao, a prima platu, to odmah prijave svom pretpostavljenom ili lično njemu.

– Ne mogu vjerovati da ljudi olako prelaze preko toga, da gledaju kako njihov kolega vara i preduzeće i druge radnike, da ništa ne preduzimaju – rekao je Ilinčić.

Željeznice RS  su jedno od najvećih javnih preduzeća u RS i ubjedljivo najveći  gubitaš u Srpskoj, koji prima iz budžeta RS subvencije od 25 miliona KM godišnje. Višak zaposlenih, a mnogi od njih su na radna mjesta došli preko partijskih i rodbinskih veza, jedan je od najvećih problema u Željeznicama.

Da bi se taj i brojni drugi problemi riješili, a Željeznice spasile od stečaja, RS se kod Svjetske banke nedavno zadužila za 100 miliona KM. Taj će kredit građani Srpske vraaćti u naredne 32 godine.

Sindikalci, ali i neki članovi uprave već godinama upozoravaju da među 2.400 radnika Željeznica ima mnogo onih koji primaju plate, a ne dolaze na posao. U nekim slučajevima ni oni ni njihove nadređeni, koji im uredno u šihterice upisuju “osmice”,  ne znaju gdje im je radno mjesto i šta bi oni uopšte trebalo da rade.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO