Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIREKTORI POD LUPOM Hoće li Dodik nastaviti sa SJEČOM KADROVA u Sarajevu

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Mandat većini direktora i njihovih zamjenika na nivou BiH, imenovanih u staroj vlasti, ističe krajem ove godine, ali ipak postoji mogućnost da Predsjedništvo BiH pokrene pitanje njihove odgovornosti, pa čak i smjenu, prije isteka mandata.

U članu 29 Zakona o upravi BiH navodi se da, radi ostvarivanja odgovornosti organa uprave, Predsjedništvo i Savjet ministara BiH mogu, u okviru svojih nadležnosti, otvoriti raspravu o radu i odgovornosti organa uprave i utvrditi način ispitivanja stanja u oblasti iz njihove nadležnosti i pokrenuti postupak za smjenjivanje rukovodioca i zamjenika rukovodioca organa uprave.

– Ako neki direktor zaista dobro radi svoj posao, njega je teško smijeniti prije isteka mandata, a da izbjegnete sudski proces i eventualnu štetu po budžet. Međutim, ako direktor ne dolazi na posao, ako mu je revizorski izvještaj nepovoljan, ako nije ispoštovao sve preporuke revizora i slično, postoji osnov da Predsjedništvo BiH pokrene njihovu smjenu, ne čekajući da im istekne mandat. Kada se nekom „legne na grbaču“ lako se može naći opravdanje za smjenu ili ga natjerati da sam podnese ostavku – kaže sagovornik Srpskainfo odlično upućen u ovu tematiku.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada je riječ o srpskim kadrovima, prema podacima iz Savjeta ministara BiH, mandat zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Miljana Popića ističe u decembru, kao i direktora Agencije za promociju stranih investicija BiH Gorana Milinića, u javnosti poznatog po tome što je svojevremeno optužio Milorada Dodika da je od ruskog biznismena uzeo na poklon kilogram zlata.

Rukovodstvo OBA BiH imenovano je u novembru 2015. na mandat od četiri godine, koji im ističe u novembru. Između ostalih, direktorski mandat koordinatoru za reformu javne uprave BiH Draganu Ćuzulanu (SDS) ističe u avgustu, mandat Perice Stanića na čelu SIPA je do novembra, dok je Aleksandar Golijanin iz PDP na čelu Agencije za nadzor nad tržištem BiH do polovine decembra.

Foto Klix/RAS Srbija

Dragan Ćuzulan

Ako do isteka mandata ne bude formiran novi Savjet ministara BiH, vrlo lako bi se moglo desiti da ovaj stari, u tehničko mandatu, pomenute pojedince imenuje ponovo (baš kao što ovih dana zapošljava nove radnike) što bi zadalo nove glavobolje SNSD i strankama okupljenim oko njih, koje su pobijedile na prošlim izborima i koje očekuju da u institicije BiH imenuju svoje kadrove.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik je, čim je stupio na novu dužnost u novembru prošle godine, najavio „sječu“ kadrova stare vlasti, nekadašnjeg SzP.

– Ja ću u Sarajevu da uspostavim sistem reprezentacije RS onako kako mi je narod dao mandat – poručio je Dodik nakon inauguracije i pozvao srpske kadrove SDS, PDP i drugih da sami podnesu ostavku.

Kao što je poznato, Dodik je već povukao takav potez, smjenjujući srpski ambasadore i konzule koje je imenovao njegov prethonik Mladen Ivanić. Umjesto njih, Predsjedništvo je imenovalo kadrove SNSD i partnerskih stranaka.

Takođe, promjena je bilo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Za sekretarku Doma naroda imenovana je nekadašnja šefica kabineta Nikole Špirića u Savjetu ministara Gordana Živković. Špirić je sada član Kolegijuma Doma naroda.

Ako bi Dodik, u skladu s pomenutim članom Zakona o upravi, pozvao na odgovornost srpske direktore i zamjenike, te pokrenuo njihovu smjenu, moguće je da Željko Komšić i Šefik Džaferović ne bi imali ništa protiv jer među njima postoji nepisano pravilo da se jedni drugima ne miješaju u tu vrstu posla, kao što je bio slučaj s ambasadorima. Ipak, naši izvori tvrde da se Dodik još nije odlučio na takav potez jer očekuje da će Savjet ministara ipak biti formiran „u razumnom roku“. Međutim, prema njihovim riječima, ni taj scenario ne treba potpuno odbaciti.

Zaostavština stare vlasti

Ustaljena je praksa da stranke, pred istek mandata, neke od svojih provjerenih kadrova „udomljavaju“ na četvorogodišnji ili duži period, ostavljajući ih u amanet novoj vlasti.

Tako je kadar SDS Bojan Ninković u martu ove godine, s pozicije sekretara Doma naroda BiH, postao direktor Fonda za povratak BiH. U oktobru 2018, pred sam istek mandata starom Predsjedništvu BiH, za generalnog sekretara te institucije na period od pet godina imenovan je Zoran Đerić iz PDP.

Foto: SRNA

Dragan Šojić, blizak SDS, imenovan je za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH i mandat mu ističe tek u ljeto 2023. Aleksandar Zolak iz PDP na čelu Agencije za lijekove BiH ima mandat sve do marta 2022.

Pravobranilaštvo BiH na čijem je čelu Mlađen Madić, Savjet ministara BiH imenovao je u novembru 2017, što znači da im četvorogodišnji mandat ističe 2021. Slobodan Stanić (SDS) na mjestu zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja ima nešto kraći mandat – do ljeta iduće godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO