Regioni

Distrikt će obezbijediti pare za OBNOVU STAROG MOSTA

Rješavanje problema saobraćaja preko mosta na graničnom prelazu Brčko – Gunja, koji je zbog oštećenja od januara zatvoren za teretna vozila i autobuse, aktuelizovano je početkom jula posjetom delegacija Brčko distrikta Vukovaru.

Distrikt će obezbijediti pare za OBNOVU STAROG MOSTA
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Nakon razgovora s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je da su u pogledu normalizacije saobraćaja na ovom mostu interesi obje strane gotovo identični.

Nama je ovaj most veoma važan za odvijanje ekonomskih aktivnosti, radi naših privrednih subjekata i uopšte radi održavanja ovog graničnog prelaza u funkciji. Njihov interes je u zahtjevu mještana Gunje – rekao je Milić.

Dogovorili su da intenzivira rješavanje ovog problema tako što bi Brčko distrikt obezbijedio projektnu dokumentaciju i novac za rekonstrukciju postojećeg mosta.

– Rekonstrukcija bi se radila na način kako to odredi struka dogradnjom još jedne saobraćajne trake za teretni saobraćaj do 40 tona ili kompletnom rekonstrukcijom mosta – rekao je Milić.

On je pojasnio da je u pogledu gradnje novog mosta, što se takođe pominjalo kao jedno od rješenja, otežavajuća okolnost to što u prostorno-planskoj dokumentaciji Vukovarsko-srijemske župnije ne postoji predviđna lokacija za novi most.

Foto: press Vlade/RAS Srbija
Foto: press Vlade/RAS Srbija

– Osim toga, ovo je granični prelaz sa EU i bilo kakvi pregovori oko njegovog izmještanja zahtjevali bi konsultacije sa EU, što je dugotrajan proces – naglašava Milić.

Uvjeren je da bi radovi na rekonstrukciji mosta mogli početi sredinom iduće godine ukoliko stručnjaci potvrde da su rješenja o kojima su delegacije razgovarale moguća.

U međuvremenu, vladina komisija za rješavanje problema teretnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko – Gunja radi na iznalaženju prelaznog rješenja.

Pero Gudeljević, šef Odjelenja za privredu, koji je na čelu ove radne grupe, kaže da je nedavno firma iz Pančeva predstavila skelu koja bi mogla prevoziti teretni saobraćaj na graničnom prelazu, što će se svakako naći i pred članovima Vlade.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Radimo dosta sporo zbog skeptičnosti nekih članova Vlade da je skelski prelaz uopšte moguć. Predstavnici pančevačke firme su pregledali teren i tvrde da je to moguće. Sve dalje je stvar političke odluke od koje zavisi da li ćemo uspostavljati skelski prelaz ili ćemo ostaviti postojeće stanje – rekao je Gudeljević.

Prevoznici traže da se nađe alternativno rješenje jer oni najviše gube.

– Prevoznici iz Brčkog, ali iz drugih mjesta gube. Javno preduzeće „Luka Brčko“ takođe trpi štetu. U maju je za 50 odsto smanjen prihod od naplate terminala u Luci što dovoljno govori koliko je ljudi zbog nemogućnosti prelaza mosta moralo birati druge granične prelaze – kaže Gudeljević.

Prilikom pregleda mosta na graničnom prelazu Brčko – Gunja Institut IPSA iz Sarajeva utvrdio je da most nije bezbjedan za saobraćaj. Nakon toga su krajem januara u Brčkom na svim sobraćajnicama prema mostu na Savi potpuno obustavili saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse.

Manji prihodi

Zamjenik direktora “Luke” Brčko Alija Osmanbašić potvrđuje da se zatvaranje mosta na ovom graničnom prelazu za teretni saobraćaj negativno odrazilo na poslovanje preduzeća.

– U poređenju s prošlom godinom, finansijski pokazatelji su manji. Samo u junu prihod je manji za 43.000 KM, a ukupni prihodi smanjeni su i do 50 odsto. Zatvaranje mosta će dovesti u pitanje poslovanje “Luke” ako se nešto ubrzano ne uradi – kaže Osmanbašić i ističe da strahuju da će doći u pitanje i redovna isplata plata.