Magazin

DIVAN UKRAS U SOBI Svježe cvijeće nikada ne stavljajte na 2 mjesta u kući

Saksijsko cvijeće traje dugo, čak i godinama, cvijeće u vazi ima znatno kraći rok.

Žena drži cvijeće
FOTO: FREEPIK

Čini se da gotovo u trenu nestane prelijepa dekoracija koja je ukrašavala vaš dom. Kako bi što duže uživali u lijepom buketu cvijeća, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stavri.

Cvijeću koje stavljate u vazu nakon kupovine ili nakon što ste ga dobili, skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso – tako će cvijet imati priliku da dobije više vode. Stabljiku nikada ne sijecite makazama, već nožem.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vazu nalijte vodom do jedne trećine, neka bude sobne temperature i mijenjate vodu svaki drugi dan. U vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svežijom tako što reguliše pH vode i drži ga na dobrom nivou) i malo soka od limuna (produžuje cvijeću život).

1. Držite ga dalje od voća

Neke biljne vrste oslobađaju više etilena od drugih. Na primjer, jabuke, banane i kruške, ali i mnogi drugi plodovi, ispuštaju visok nivo etilena, biljnog hormona koji je važan za dozrijevanje plodova. Kad se jednom nađe u vazduhu, etilen može daleko da putuje, pritom se rasprši i izgubi dio svoje snage – pojasnila je Karen Čang, profesorka na Univerziteta Marilend

Pročitajte još

Rezano cvijeće brže propada ako se nalazi pored otvorene činije s voćem pa ga držite dalje, ako želite da vam traje duže –  dodala je.

2. Ne stavljajte ga blizu plina

– Prirodni plin i nafta, takođe, su glavni izvori etilena koji je prirodni nusprodukt sagorijevanja što znači da mogu biti štetni za cvijeće. Sprovedeno je istraživanje na prometnoj ulici Beltvej u Vašingtonu koje je otkrilo da je visok nivo etilena iz izduvnih gasova automobila uzrokovale zaostajanje u rastu obližnjih biljaka -. kaže Čangova, piše Krstarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije