Društvo

DIVLJI KONJI NA PUTU Vozačima se savjetuje oprez na ovim dionicama

Preko planinskog prevoja Borova Glava, na putnom pravcu Šuica-Livno, učestali su izlasci divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, pa se vozačima savjetuje da voze maksimalno oprezno, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

DIVLJI KONJI NA PUTU Vozačima se savjetuje oprez na ovim dionicama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poledice jutros ima na putevima preko planinskih prevoja i u višim predjelima, a magla smanjuje vidljivost na 50 do 100 metara na putnim pravcima Livno-Šuica-Kupres, Šuica-Tomislavgrad, Stolac-Neum i Mostar-Neum.

Na ostalim putnim pravcima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) vozi se po mjestimično suvim i vlažnim kolovozima, a vozačima se savjetuje dodatan oprez zbog povećane opasnosti od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Radovi su aktuelni na magistralnim putevima Karakaj dva-Drinjača, Bijeljina-Šepak u mjestu Patkovača, Modriča-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-Karuše (granica Srpske i FBiH), Johovac-Rudanka, Drinjača-Milići-Vlasenica, Kotor Varoš-Obodnik, Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te u Prijedoru gdje je u toku izgradnja kružne raskrsnice.

Klizišta usporavaju odvijanje saobraćaja na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, Lopare (Mačkovac)-Čelić, Šekovići-Caparde, te na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica u mjestu Strike, kao i na lokalnom putu Svodna-Brezici u opštini Novi Grad.

U FBiH radovi usporavaju saobraćaj na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk. Na ovoj lokaciji saobraćaj se svakog dana odvija dvosmjerno od 5 do 21 čas, a od 21 do pola časa poslije ponoći vozila prolaze naizmjenično, dok je od pola časa poslije ponoći do 5 ujutro saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila ukupne mase do sedam i po tona koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad sedam i po tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije se zbog radova saobraća i na magistralnim putnim pravcina Ključ-Bosanski Petrovac preko prevoja Lanište, Srebrenik-Orašje kroz tunel Ormanica, Doljani-Metković između graničnih prelaza i Jajce-Crna Rijeka na lokalitetu Zdaljevac.

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema dužih zadržavanja. I dalje je na snazi zbog bezbjednosnih razloga obustava saobraćaja za teretna vozila i autobuse preko graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Iz AMS podsjećaju vozače da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme, te da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno.