Gradovi

ĐACI I DALJE U KLUPAMA Nema promjena u režimu odvijanja nastave

U Zeničko-dobojskom kantonu virusom korona zaražena su četiri osnovca i 19 učenika srednjih škola.

ĐACI I DALJE U KLUPAMA Nema promjena u režimu odvijanja nastave
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

To je relativno mali broj, tako da se u ovom trenutku ne razmišlja o prekidu redovne nastave, izjavio je predsjednik Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva Adnan Jupić.

Broj oboljelih prosvjetnih radnika je mali, što ukazuje da su se škole prilično dobro organizovale i da aktivno sprovode smjernice Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane, tako da trenutno nema apsolutno bilo kakve potrebe za promjenama u režimu odvijanja nastave, rekao je Jupić, koji je i kantonalni ministar zdravstva.

Ukazavši da je trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna jer je došlo do rasta broja zaraženih virusom korona, Jupić je naglasio da zdravstveni sektor, uz povećan napor zdravstvenih radnika i uz saradnju s građanima, još odolijeva izazovima pandemije, saopšteno je iz pres-službe Zeničko-dobojskog kantona.

Jupić je naveo da će Krizni štab svakodnevno pratiti situaciju na terenu i ako dođe do pogoršanja, neće biti sistemskog rješenja za cijeli kanton, nego će svaku školu posebno pratiti i donositi odgovarajuće preporuke i mjere.

U saopštenju se dodaje da zdravstveni sektor funkcioniše otežano i zbog rapidnog rasta broja oboljelih zdravstvenih radnika, što i u ovom trenutku, a i perspektivi, može predstavljati problem za pružanje usluga građanima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je oboljelo 60 zaposlenih, a svakodnevno se zarazi i do deset radnika ove ustanove.

– Ako se ovaj trend nastavi možemo ući u ozbiljne probleme u smislu pružanja usluga građanima i zbog toga još jednom pozivam sve da se pridržavaju propisanih mjera. Tako će pomoći sebi najviše, a onda i zdravstvenom sektoru – istakao je direktor ove bolnice Rasim Skomorac.

Na sjednici Kriznog štaba istaknuto je da se zdravstveni sistem u ovom kantonu nalazi pred dodatnim izazovom jer slijedi period sezonskog gripa, a isporuka oko 4.000 naručenih vakcina, čiju nabavku finansira kantonalna Vlada, očekuje se tek sredinom sljedećeg mjeseca.

Direktor Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane u Zenici Senad Huseinagić istakao je da je broj vakcina prilično ograničen, ali je u skladu sa ranijim potrebama.

– Mi smo proteklih godina imali situacije da su vakcine propadale, jer građani nisu htjeli da se vakcinišu. Sada je potražnja velika i smatramo da će broj besplatnih vakcina biti nedovoljan, tako da će prioritet biti najugroženije kategorije i hronični bolesnici – naveo je Huseinagić.

U saopštenju se dodaje da je i Federalni zavod za javno zdravstvo naručio 10.000 vakcina za zdravstvene radnike u FBiH, koje će biti isporučene u novembru, od čega bi zdravstveni sektor u Zeničko-dobojskom kantonu trebalo da dobije oko 1.600, što će biti dovoljno za vakcinisanje oko 50 odsto zdravstvenih radnika u ovom kantonu, navedeno je u saopštenju.