Svijet

“DJEČAK PREMINUO OD HLADNOĆE” Majka tuži energetske kompanije, traži odštetu za smrt sina

Majka dječaka (11) koji je preminuo nakon što je njeno domaćinstvo ostalo bez struje i grijanja u mobilnoj kući u Teksasu tužila je dvije energetske kompanije i traži odštetu od 100 miliona dolara zbog "grubog zanemarivanja".

“DJEČAK PREMINUO OD HLADNOĆE” Majka tuži energetske kompanije, traži odštetu za smrt sina
FOTO: SRPSKAINFO

Marija Pinjeda je rekla da su Elektrik Rilajabiliti Konsil Teksasa (ERCOT) i Enterdži Korp odgovorni za smrt njenog sina Kristijana, koji je pronađen bez znakova života 16. februara u svom domu, gdje je dijelio krevet sa trogodišnjim bratom, javio je Rojters.

Više od četiri miliona ljudi je ostalo bez struje, a više od 20 je preminulo nakon što je snježna oluja paralisala državu prošle nedjelje, prenosi Tanjug.

Pročitajte još

U tužbi se navodi da je američka Savezna energetska regulatorna komisija preporučila još 2011. godine da se osposobe električne mreže za zimu, a da su kompanije bile potpuno nespremne kada je došlo do prekida struje prošle nedjelje.

– Kristijan se smrzao nasmrt, jer mreža nije bila prioritet, a provajder struje je bazirao svoje odluke na osnovu profita – navodi se u tužbi okružnog suda u Džefersonu.

Porodica preminulog dječaka je iz mjesta Konr u Teksasu, u pregrađu Hjustona.

Firma Enterdži je odbila da komentariše tužbu, ali je portparol rekao da je kompanija duboko pogođena gubitkom mladog života u toj zajednici.