Kultura

Dječije pozorište RS sa “Novom generacijom” POMAŽE DJECI: Ukazuju na važnost MENTALNOG ZDRAVLJA NAJMLAĐIH

U želji da roditeljima budemo partneri i prijatelji u najvažnijem životnom dobu njihove djece i da budemo istinski dio njihovog odrastanja, odlučili smo organizovati savjetodavne radionice u sklopu "Malog teatra pod zvijezdama".

Dječije pozorište RS sa “Novom generacijom” POMAŽE DJECI: Ukazuju na važnost MENTALNOG ZDRAVLJA NAJMLAĐIH
FOTO: DJEČIJE POZORIŠTE RS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Rekla je direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Ljiljana Labović Marinković, povodom provođenja ankete sa roditeljima koji su sa svojom djecom prisustvovali otvaranju dječijeg teatra na otvorenom.

Anketno pitanje – Da li podržavate ideju da u okviru “Malog teatra pod zvijezdama” razgovoramo na temu kako prevazići psihološke barijere i posljedice koje zbog pandemije virusa korona osećaju djeca i kako im u tome najbolje pomoći – povod je za pomenute aktivnosti.

Od 47 anketnih listića, na svega četiri je zaokruženo “Ne”, a na jednom listiću su bila zaokružena oba odgovora. Ostali su bili “Za”.

– Ovim je nedvosmisleno potvrđeno da je Dječije pozorište sa razlogom pokrenulo ovu inicijativu da pomogne roditeljima i djeci u vremenu koje je teško i neizvjesno za svaku porodicu – rekla je direktorica pozorišta.

Кako bi ovu ideju realizovala, razgovarala je sa psihologom Sašom Risojevićem, direktorom Udruženja “Nova generacija”, koja vodi uslugu savetodavne linije “Plavi telefon”.

Dogovoreno je da ova organizacija bude nosilac projekta, te da stručnjaci iz ove oblasti osmisle način i oblik komunikacije kojom će  ideja biti sprovedena u djelo.

Prva radionica koju planiraju provesti održaće se u utorak, 18. avgusta u 20 časova. U radionici će učestvovati Saša Risojević i glumac Duško Mazalica.

– Razgovori bi bili organizovani neposredno poslije predstava, kada bismo svi zajedno, i djeca i roditelji, iznosili svoja iskustva, predlagali zajedničke inicijative i razgovarali o emocijama i doživljajima koje sasvim sigurno, svako na svoj način nosi proteklih mjeseci. Sagovornici bi bili umjetnici, pedagozi, psiholozi, kako bismo svi zajedno i udruženo pronašli putokaze ka istom cilju – radosti, sreći i bezbrižnosti naše djece – rekla je ona.

Razgovore će organizovati na sceni, zajedno sa glumcima.

– Iskustva sa Plavog telefona i Dnevnog centra nam ukazuju na to da su roditelji često osjećali strah i anksioznost, a takva osećanja su očekivana i normalna u ovakvim situacijama. Sve promjene koje su se desile su ipak mogle biti naročito stresne za porodice koje nemaju dobro razvijene mehanizme za suočavanje sa stresom. Osjećajući dugo vremena stres i razne neprijatne emocije, bez znanja kako da se sa njima nosimo ili kako da se prilagodimo, može dugoročno doprinijeti narušavanju mentalnog zdravlja – objasnio je Saša Risojević.

Kako on kaže, očekuju da će ovim izlaganjima povećati znanje i informisanost roditelja na teme mentalnog zdravlja djece.

– Razgovaraćemo o roditeljstvu, emocijama, razvojnim potrebama djece i temema koje su uže vezane za pojavu koronavirusa. Sve ovo zajedno ima cilj da povećamo razumuijevanje roditelja prema djeci i njihovim procesima kako bismo doprinijeli kvaliteti odnosa roditelj – djete – naglasnio je on.

Pored navedenog, ove radionice promovišu važnost mentalnog zdravlja, ali i Plavi telefon kao značajan resurs u državi, koji je besplatna savjetodavna linija namijenjena za sve osobe kojima je potrebna podrška.

Nakon petomjesečne stanke u radu, Dječije pozorište Republike Srpske izašlo je pred svoju publiku 8. avgusta 2020., na sceni na otvorenom, u okviru projekta “Mali teatar pod velikim zvijezdama”.

U dvorištu Pozorišta, zbog snažnih mjera u prevenciji širenja infekcije virusa korona okupilo se 50 gledalaca, od kojih su više od polovine bila djeca.

Stalna saradnja sa roditeljima

-I tokom naše stanke u igranju predstava, bili smo u stalnom kontaktu sa roditeljima, jer su naše onlajn predstave emitovane na Jutjub kanalu prevazišle očekivanja i oborili smo i najoptimističnije pretpostavke gledanosti. Roditelji su nam se za to vrijeme javljali i zahvaljivali na podršci u tom, za sve nas, nesrećnom vremenu. Bili smo svjedoci njihove, i radosti djece, ali i brojnih briga i problema kako da djeca kreativno provedu svoje vrijeme izvan škole, vrtića, svojih igrališta, bez susreta sa najstarijim članovima porodica. Zbog toga smo razmišljali da sva ova iskustva, koja smo dijelili sa roditeljima, pretočimo i u živi format, da razgovaramo o svemu čemu svi zajedno danas svjedočimo – kaže direktorica pozorišta.