Društvo

Đerlek o strategiji nabavke vakcine: Oslanjaćemo se na sopstvene snage kao i do sada

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da Srbija ima odličnu strategiju imunizacije protiv virusa korona i da će se u nabavci vakcina i dalje oslanjati na sopstvene snage i autoritet državnog vrha.

Đerlek o strategiji nabavke vakcine: Oslanjaćemo se na sopstvene snage kao i do sada
FOTO: NIKOLA KOČOVIĆ/RAS SRBIJA

Povodom odluke Evropske komisije da na listu zemalja za autorizaciju izvoza vakcina uvrsti i zemlje Zapadnog Balkana, Ðerlek, predsjednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, kaže da je Srbija i do sada nabavljala vakcine zahvaljući bilateralnim ili trilateralnim ugovorima i ličnim kontaktima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Mi smo od samog početka brinuli sami o sebi. Imunizacija u Srbiji sprovodi se od 24. decembra prošle godine, prije EU, zahvaljujući autoritetu i ličnim konaktima predsjednika Srbije, bez takvih prijateljskih veza mnogo bismo kasnili u imunizaciji – rekao je Ðerlek za Tanjug.

Podsjetio je da je Srbija poručila 14 miliona vakcina, kao i da je najavljeno da će iz Kovaks programa u aprilu stići oko 300.000 doza Astra Zeneke.

– Bio bih zadovoljan da stigne i 100.000 doza. Očekujemo da Kovaks program ispoštuje minimum dogovora koji smo potpisali, jer smo dali ogroman novac za ispitivanje vakcina i unaprijed platili određene količine – kazao je Ðerlek.

Istakao je da je Srbija u vakcinaciji daleko odmakla u odnosu na ostale zemlje regiona i da je pokazala veliku solidarnost isporučujući i drugima određene količine vakcina.

– Planiramo izgradnju dvije fabrike za proizvodnju vakcina u našoj zemlji sa stranim partnerima, jer je u opšto, globalnoj krizi sa vakcinama, bolje ići na varijantu da imamo sopstvenu proizvodnju nego da zavisimo od drugih – naveo je Ðerlek.

Evropska komisija izmijenila je uredbu o autorizaciji izvoza Covid-19 vakcina proizvedenih na teritoriji EU kojom su sada obuhvaćene praktično sve treće zemlje, uključujući i Srbiju.

Srbija je zajedno sa zemljama EU susjedstva i zemljama iz Kovaks sistema do sada bila izuzeta od traženja dozvola za uvoz vakcina proizvednih na teritoriji EU.

Prihvati notifikacije