Svijet

“DJEVOJČICA IMA VIŠE MOZGA OD RODITELJA” Sud dozvolio djetetu da PROMIJENI IME

Devetogodišnja djevojčica kojoj su roditelji dali ime Talula pleše havajski hula ples, dobila je od Suda dozvolu da promijeni ime.

“DJEVOJČICA IMA VIŠE MOZGA OD RODITELJA” Sud dozvolio djetetu da PROMIJENI IME
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Sudija porodičnog suda Rob Murfit izdao je nalog nakon čega je djevojčicu proglasio štićenicom suda, kako bi mogla promijeniti ime.

– Sud je duboko zabrinut zbog manjka razumijevanja koje su roditelji djevojčice pokazali prilikom biranja njenog imena. Davanje takvih imena može napraviti budalu od djeteta među vršnjacima i time ga socijalno hendipekirati – rekao je sudija nakon što je čuo da se djevojčica srami svog imena, te da se u društvu predstavlja kao “K”, zbog straha da će je druga djeca zadirkivati i ismijevati.

Sudija je konstatovao da je dijete imalo bolji uvid u situaciju od njenih roditelja koji očigledno nisu razmišljali o implikacijama svojih postupaka, te da će zbog cijelog ovog procesa biti u središtu bitke za starateljstvom, prenosi Blic.

U svojoj pisanoj presudi napisao je da su službenici za registraciju imena na Novom Zelandu, zabraniili i imena poput “Autobuska Stanica broj 16”, “Ponoćni Šardone”, “Nasilje”, “Riba i čipsi”, itd.

Presuda je donijeta u februaru, ali je tek skoro objavljeno u pravnim izvještajima. Tako da sada djevojčica može da odahne jer zasigurno “Talula više ne pleše havajski hula ples”.

Prihvati notifikacije