Politika

„ĐUKANOVIĆ NE MOŽE NA POZORNICU U SARAJEVU“ Dodik se obratio poslanicima, poruka za SDS i PDP

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, naglasio je da je iskoristio svoje ustavno ovlaštenje da zatraži zakazivanje ove sjednice nakon što je preglasan u Predsjedništvu BiH.

„ĐUKANOVIĆ NE MOŽE NA POZORNICU U SARAJEVU“ Dodik se obratio poslanicima, poruka za SDS i PDP
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dejtonski sporazum je dao pravo Narodnoj skupštini da se pojavi kao mjesto za konačne odluke u slučaju da je srpski član Predsjedništva BiH preglasan. Ranije je to pravo koristio i Nebojša Radmanović i naravno da se uvijek pokazalo da je RS imala pravo da zaštiti svoje interese. Dato je pravo RS da se ne donose odluke koje joj nisu u interesu – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je naglasio da nije dobro da se crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću da medijska i politička pozornica u Sarajevu da sa nje pravi atake na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu.

– Moja je ideja bila da se posjeta crnogorskog predsjednika odgodi. Nisam protiv posjete, nego protiv posjete u ovom trenutku. Ne vjerujem da postoji pravoslavac, Srbin koji ne poštuje snagu i molitveni karakter litija koje se održavaju od Trebinja do Banjaluke i da se ne solidariše sa pozicijom koju SPC ima u Crnoj Gori – rekao je Dodik i zatražio dvotrećinsku skupštinsku većinu koja bi podržala njegovo glasanje u Sarajevu, a samim tim i poništila odluku Predsjedništva BiH u kojoj se kaže da bi Đukanović posjetio BiH 2. i 3. marta.

– Naknadna izjava Đukanovića da neće doći u BiH, nas ipak obavezuje da ostanemo dosljedni u odbijanju te odluke u Predsjedništvu – rekao je Dodik.

On je pozvao na poštovanje nedavnih zaključaka NSRS o neučestvovanju u odlučivanju u Sarajevu sve do usvajanja zakona o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH domaćim.

– Ipak, SDS i PDP danas su se solidarisali sa bošnjačkim političkim partijama i izglasali su prije pola sata zakon o prestanku mandata VSTS BiH. To je loša poruka. Ovdje je rečeno da nema nikakvog donošenja odluka. Treba da bude jasno SDS o PDP da taj zakon neće proći u Domu naroda BiH. Ako je politička igra da se sve svali na Dom naroda, nemam ništa protiv – rekao je Dodik.

On je objasnio i zbog čega je bio protiv sporazuma BiH i EU o angažovanju Evropske agencije za zaštitu granice Fronteks na granici BiH i Hrvatske, u sklopu migranstke krize.

– Ta odlika je šetna za cijelu BiH. Očigledno je će ta stvar eskalirati. BiH nije učestvovala o kreiranju migrantske krize i zato ne bi trebalo da ima posljedice takve krize. Sporazum je predviđao da Frontekst unosi svoju opremu u BiH bez ikakve kontrole. Ministarstvo bezbjednosti i prethodni Savjet ministara BiH su predložili tako loš sporazum. Dakle, pretkodna struktura je izmanipulisala EU isključujući MUP RS iz razgovora oko Fronteka. Ako Fronteks u ovakvoj formi dođe na granicu, imaćemo još više migranata u BiH. Predlažem da u okviru toga pošaljemo poruku da smo spremni da razgovaramo, ali uz jasne garancije zaštite naših interesa – rekao je Dodik, te pozvao poslanike da podrže i ovu njegovu odluku.